Aerostar Bacau este pe punctul sa transforfme aviaoanele militare croate MiG in MiG 21 LanceR

joi, 20 iunie 2013, 17:13
1 MIN
 Aerostar Bacau este pe punctul sa transforfme aviaoanele militare croate MiG in MiG 21 LanceR

Guvernul croat a luat decizia de a renunta, momentan, la achizitia aparatelor multirol, urmand ca armata sa se bazeze in continuare pe MiG-21, potrivit site-ului aviatia.com.

Drept urmare, au inceput sa caute companii care ar putea realiza un asemenea proces de modernizare cu costuri cat mai mici. In final au fost gasite doua variante, Aerostar Bacau, din Romania, si SE Odessa Aircraft Plant, din Ucraina.

Romanii sunt favoriti pentru ca, in 2003, au fost contractati de croati pentru reparatia capitala si modernizarea a opt aparate MiG-21 bis.

Compania Aerostar are expertiza dupa ce a modernizat, in anii 2000, aproape 100 de avioane de vanatoare MiG 21 in varianta MiG 21 LanceR, care sunt in serviciu in prezent in Fortele Aeriene Romane.

Totusi, ucrainienii au un mare avantaj, acela ca pe langa modernizare si RK pot livra “la cheie” si cateva MiG-uri aditionale. Iar cum guvernul croat isi doreste achizitionarea a cel putin doua MiG-uri 21, pentru a completa efectivul unei escadrile, balanta se poate inclina in favoarea vecinilor din nord.

Ambasadorul Ucrainei in Croatia, Alexander Lavachenko, a anuntat ca exista opt MiG-uri 21 care isi asteapta clientii la Odessa.

Presa de la Zagreb sustine ca Aerostar si SE Odessa au inaintat deja ofertele pentru modernizarea avioanelor. Romanii ar solicita 18,6 milioane de euro iar ucrainienii doar 13,9 milioane de euro.

Diferenta este semnificativa, insa nu se stie care este nivelul modernizarii propus de cele doua firme, Aerostar putand aduce MiG-urile la standardul LanceR, folosit cu succes de Fortele Aeriene Romane de aproape 15 ani.

 

Comentarii