De Business

Punem punctul pe știi

Afacere în agricultură ajunsă în insolvenţă din cauza datoriilor la Fisc

vineri, 11 martie 2016, 02:50
2 MIN
 Afacere în agricultură ajunsă în insolvenţă din cauza datoriilor la Fisc

Agromec Belceşti, deţinută de Costel Ţăranu, are restanţe totale la buget de 1,1 milioane lei.

 

O firmă cu activitate agricolă a intrat în insolvenţă după ce patronul nu a plătit contribuţiile fiscale ale angajaţilor. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi a solicitat insolvenţa firmei Agromec Belceşti, deţinută de Costel Ţăranu, pentru datorii totale la bugetul consolidat al statului în cuantum de peste 1,1 milioane lei. Conform sentinţei prin care a fost dispusă intrarea în insolvenţă, cele mai mari datorii erau înregistrate la bugetele asigurărilor sociale, de sănătate şi şomaj, nu la bugetul de stat, unde se plătesc obligaţiile fiscale aferente veniturilor obţinute din activitatea economică.

„În speţă, din actele depuse la dosarul cauzei rezultă că debitoarea înregistreaza datorii la bugetul de stat în suma totală de 955.020 lei, reprezentând obligaţii de plată neachitate către bugetul consolidat al statului, astfel: bugetul de stat – 11.142 lei; bugetul asigurărilor sociale de stat – 668.449 lei; bugetul asigurărilor sociale de sănătate – 167.526 lei; bugetul de asigurări şomaj – 107.903 lei. Organul fiscal a întreprins toate măsurile de executare silită prevăzute de O.G.92/2003, a întocmit titluri executorii şi a transmis somaţii, a înfiinţat poprire asupra conturilor bancare ale debitoarei, însă nu au fost efectuate încasări, datorită lipsei de disponibilităţi băneşti. Pe parcursul judecăţii valoarea totală a debitului a crescut la suma de 1.142.343 lei”, potrivit sentinţei Tribunalului Iaşi.

Această decizie a judecătorilor a fost atacată de administratorul Agromec Belceşti, însă luna trecută, Curtea de Apel Iaşi a respins recursul, admiţând astfel cererea AJFP Iaşi privind insolvenţa firmei. Potrivit documentului citat, administratorul firmei a considerat că este incorect calculul AJFP în privinţa cuantumului datoriei fiscale şi că o parte din sumă este prescrisă din 2010. De asemenea, Ţăranu a menţionat că firma sa poate vinde din activele patrimoniale pentru a plăti parte din datorii, având în vedere că sub supravegherea Fiscului au mai fost vândute unele bunuri în timp.

„Aceste creanţe sunt născute anterior anului 2005 şi pentru ele nu au fost întocmite titluri executorii. Este adevărat că s-au emis de către creditoare titluri executorii, ataşate la dosarul cauzei, dar pentru anii 2006 – 2007, ce nu sunt aferente creanţelor anterioare anului 2005. Suma totală prescrisă şi pentru care nu au fost emise titluri executorii este de 955.020 lei, menţionată de creditoare în petitul cererii de deschidere a procedurii insolvenţei din 21.09.2012”, conform recursului patronului Agromec. Curtea de Apel a considerat recursul ca fiind nefondat deoarece nu a fost motivat în drept, nefiind depuse documente noi faţă de fondul cauzei.  

 

 

Comentarii