De Business

Punem punctul pe știi

Afacerea WC-ul: CFR Iaşi dă bani frumoşi unei firme prietene!

sâmbătă, 12 martie 2016, 12:37
2 MIN
 Afacerea WC-ul: CFR Iaşi dă bani frumoşi unei firme prietene!

O societatea abonată la contracte oferite de stat şi mai ales de CFR a câştigat licitaţia de curăţenie pentru 17 spaţii de toalete din gările din nord-estul ţării. Pentru serviciile prestate a cerut 1,67 milioane lei pentru o perioadă de trei ani. Firma va avea dreptul să pună şi o taxă călătorilor care vor utiliza spaţiile respective.

 

CFR Iaşi va plăti 1,67 milioane lei fără TVA unei „firme prietene” pentru a avea grijă în următorii trei ani de 17 spaţii de WC-uri din marile gări ale regiunii de nord-est. Potrivit portalului de achiziţii publice, compania bârlădeană Isis Comprest a câştigat contractul de servicii de curăţenie şi igienizare oferind, în calitate de unic participant, cu 16.000 lei mai puţin decât valoarea stabilită în documentaţia de participare. Firma urmează să pună tarife călătorilor care vor să folosească grupurile sanitare, iar din sumele obţinute să plătească utilităţile către CFR şi să asigure materialele de curăţenie.

„Obiectul principal al contractului ce se va încheia, constă în asigurarea supravegherii, deservirii şi salubrizării wc- urilor publice, precum şi creării ambientului necesar în spaţiile destinate personalului CFR şi publicului călător la standarde europene. Activitatea de salubrizare şi deservire se va desfăşura după un program fracţionat, bine stabilit al intervalelor orare de funcţionare şi care în totalitate să nu depăşească norma orară lunară medie de 170 h/lună de angajat. Programul va fi întocmit de comun acord între şeful staţiei şi reprezentantul firmei, funcţie de traficul de trenuri şi călători”, conform caietului de sarcini.

Acelaşi document arată că personalul necesar deservirii celor 17 grupuri sanitare este de 29 de persoane (în staţiile mai mari se impun două persoane sau chiar trei, la Suceava). Angajaţii firmei Isis Comprest trebuie să asigure zilnic spălarea cu detergent a spaţiilor, aerisirea, salubrizarea, spălarea şi dezinfectarea mobilierului şi dotărilor sanitare. Portalul de achiziţii publice arată că firma din Bârlad este abonată permanent la contracte cu instituţii publice, însă „favorita” este CFR, care a atribuit peste 30 de contracte în timp către Isis Comprest. 

 

 

Comentarii