Alegeri americane 2016: luptă la baionetă în tabăra republicană (I)

luni, 10 august 2015, 01:50
4 MIN
 Alegeri americane 2016: luptă la baionetă în tabăra republicană (I)

Dezbaterea de prime time, moderată şi transmisă de Fox News a atins un record absolut în materie de audienţă pentru acest gen de confruntări electorale din faza preliminară: 24 de milioane de telespectatori

Spre deosebire de alegerile din Europa, din Canada, Australia sau Japonia, alegerile prezidenţiale americane sunt lungi şi extrem de costisitoare. Motivul principal este acela că republicanii şi democraţii îşi desemnează reprezentanţii care vor intra în confruntarea finală, anul viitor, pe 4 noiembrie, în urma unor alegeri primare. Iar anul acesta au intrat în cursă, pe partea Partidului Republican, sau GOP, aşa cum mai este cunoscut, nu mai puţin de 17 candidaţi. Un adevărat record în materie.

Aşa că, deşi până la începerea propriu-zisă a alegerilor primare mai sunt câteva luni bune, joia trecută au avut loc la Cleveland primele două dezbateri televizate, dintr-o serie de cel puţin zece. A fost nevoie de două runde, una cu şapte participanţi, a doua cu primii zece cei mai bine plasaţi în sondajele de opinie, din cauza numărului mare de competitori. Sondaje care îl plasau detaşat pe primul loc pe Donald Trump, un miliardar american care a făcut avere în zona imobiliară dar care este în primul rând cunoscut pentru concursurile de Miss şi reality show-ul de televiziune "The Apprentice". Declaraţiile sale şocante din ultimele săptămâni, despre imigranţii mexicani dar şi despre câţiva dintre contracandidaţii săi, au scandalizat dar au şi atras un număr considerabil de sprijinitori din tabăra conservatoare care au văzut în el un personaj din afara establishment-ului politic tradiţional care iese din limitele frustrante ale discursurilor aliniate cuminţi în zona aşa numitei "corectitudini politice". Un fenomen deloc specific american din moment ce personaje oarecum de aceeaşi factură au devenit prezenţe semnificative şi pe scena politică europeană. E interesant faptul că reţeaua media Sputnik, finanţată de Moscova, a exprimat puncte de vedere relativ favorabile faţă de Trump după ce acesta a spus că este dispus să stea de vorbă cu Vladimir Putin.

Numărul mare de candidaţi republicani şi mai ales prezenţa lui Donald Trump au făcut ca dezbaterea de prime time, cu zece participanţi, moderată şi transmisă de Fox News, să fie aşteptată cu mare interes. Şi nu doar în America. Aşa că s-a atins un record absolut în materie de audienţă pentru acest gen de confruntări electorale din faza preliminară: 24 de milioane de telespectatori. Care, este de părere cea mai mare parte a comentatorilor, nu au fost deloc dezamăgiţi. "Când s-a aflat că prima dezbatere televizată din campania prezidenţială 2016 va reuni zece republicani într-o arenă de sport din Cleveland, Ohio, cu Donald Trump în plan central, pesimiştii credeau că vom avea parte doar de circ. În timp ce optimiştii erau de părere că miza uriaşă aflată în joc va provoca un schimb serios de replici între candidaţi care, cu toate defectele lor, sunt persoane inteligente şi articulate cu idei conservatoare distincte în privinţa felului în care ar trebui condusă America. Puţini au prevăzut totuşi că în final vom avea parte şi de una şi de alta." scrie The Economist în debutul relatării despre dezbaterea de la Clevelend.

Mass media din Statele Unite este dominant liberală, de stânga, în accepţiune americană. Majoritatea marilor ziare, cu excepţia lui Wall Street Journal, principalele reţele de televiziune, canalele de ştiri precum CNN sau MSNBC intră toate în această categorie. De altfel majoritatea acestora l-au sprijinit deschis pe Barack Obama în ultimele două runde de alegeri. Or, pentru toată această parte importantă a segmentului media canalul Fox News este un fel de imperiu al răului, un promotor agresiv al unor idei conservatoare considerate "nocive", un post de televiziune care încalcă principiile obiectivităţii şi standardele profesionale în materie pe care. Cu toate acestea cam toată lumea a fost în final de acord că moderatorii de la Fox News au făcut o treabă excelentă, punând întrebări incomode şi dând un ritm alert întregului eveniment. Chiar şi The New York Times un cotidian care nu poate fi bănuit în nici un caz de simpatii conservatoare şi cu atât mai puţin de simpatii pentru port-drapelul acestora, Fox News, a lăudat prestaţia moderatorilor. "A fost palpitant. A fost admirabil. Mă obligă să folosesc cuvinte pe care nu mi-aş imaginat vreodată că le voi folosi: ura pentru Fox News!", scrie Frank Bruni în pagina de Opinii a celebrului cotidian new-yorkez. De altfel, unii comentatori sunt de părere că e greu de imaginat că MSNBC sau CNN, canale cu simpatii clar liberale, ar fi supus candidaţii Partidului Democrat la acelaşi tir viguros de întrebări incomode. (Continuare în numărul de mâine)

Comentarii