N

ALERTĂ Ucraina: Armata, ‘în stare de alertă maximă de luptă’

N

miercuri, 30 aprilie 2014, 13:08
2 MIN
 ALERTĂ Ucraina: Armata, ‘în stare de alertă maximă de luptă’

\N

Armata ucraineană a fost plasată ‘în stare de alertă maximă de luptă’ din cauza riscului crescut privind declanşarea unei acţiuni militare de către Rusia, a declarat miercuri preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, citat de agenţiile de presă Interfax-Ukraina şi Unian.

‘Revin asupra ameninţării reale cu un război continental pe care l-ar putea declanşa Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. Forţele noastre armate au fost plasate în stare de alertă maximă de luptă’, a afirmat Turcinov, într-o reuniune cu şefii administraţiilor regionale la Kiev.

Turcinov a subliniat că toate regiunile Ucrainei ar trebui să participe la contracararea unei posibile acţiuni militare ruse. ‘Am emis un ordin cu privire la formarea în fiecare regiune a câte unui batalion de apărare teritorială. Fiecare şef de administraţie trebuie să cunoască în detaliu planurile de apărare teritorială în regiune’, a spus preşedintele interimar ucrainean, adăugând că este nevoie de pus la punct logistica necesară pentru a deplasa unităţi militare dintr-o regiune în alta în caz de necesitate.

Unităţile de apărare teritorială trebuie să acţioneze în colaborare cu Statul-Major General şi cu Ministerul Apărării, a mai afirmat Turcinov.

Oficialii ruşi au dat asigurări în mod repetat, în ultimele săptămâni, că Rusia nu are de gând să invadeze teritoriul Ucrainei. Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a declarat, luni seara, într-o convorbire telefonică purtată cu omologul său american Chuck Hagel, că a dat ordin ca trupele ruse de la graniţa cu Ucraina să se retragă la bazele lor de dislocare permanentă după ce autorităţile ucrainene au afirmat că nu vor utiliza armata împotriva populaţiei civile, referindu-se la ‘operaţiunea antiteroristă’ declanşată de Kiev împotriva militanţilor proruşi din sud-estul ţării.

În urmă cu o zi, Alianţa Nord-Atlantică a decarat, însă, că nu a văzut niciun indiciu care să releve că trupele ruseşti – până la 40.000 de militari – s-ar retrage de la frontiera cu Ucraina. (Agerpres)

Comentarii