De Business

Punem punctul pe știi

Am facut calcule: Banii mai merită păstraţi în bănci doar ca să-i fereşti de hoţi

luni, 24 aprilie 2017, 01:50
5 MIN
 Am facut calcule: Banii mai merită păstraţi în bănci doar ca să-i fereşti de hoţi

Câştigurile la depozitele bancare au ajuns să fie aproape egale cu zero, iar în cele mai negre scenarii se poate ajunge să ridici mai puţin decât ai depus.

Doriţi să puneţi bani deoparte pentru zile negre sau pentru o investiţie în viitor şi, pe deasupra, să obţineţi şi profit? Atunci iese din discuţie varianta deschiderii unui depozit bancar, deoarece nu vă veţi bucura de o bonificaţie relativ decentă la scadenţă. „Ziarul de Iaşi” a consultat ce dobânzi oferă în prezent mai multe bănci şi, luând în calcul comisioanele şi impozitele, au fost realizate mai multe „scenarii” pentru suma de 10.000 de lei. Aproape de fiecare dată, câştigul mult aşteptat se transformă în pierdere pentru cel care alege să economisească, mai ales dacă raportăm banii obţinuţi şi la rata inflaţiei. Cu toate acestea, potrivit celei mai recente statistici a Băncii Naţionale a României (BNR), în decurs de un an, totalul depozitelor populaţiei şi firmelor din judeţul Iaşi a crescut cu circa 50 milioane de lei, până la valoarea de 3,32 miliarde lei în februarie 2017.

Cum s-a realizat calculul
 
Reporterii „Ziarul de Iaşi” au vizitat cinci dintre cele mai cunoscute bănci care activează pe piaţa locală şi au solicitat reprezentanţilor acestora informaţii privind dobânzile, comisioanele şi alte costuri aplicate depozitelor standard. Pentru realizarea calculelor au fost selectate ofertele disponibile pentru depozite cu scadenţa la una, trei şi şase luni, respectiv un an, de la Banca Comercială Română (BCR), Banca Română pentru Dezvoltare – Groupe Société Générale (BRD), Banca Transilvania, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank. În cazul Raiffeisen Bank nu există posibilitatea de a constitui un depozit pe o lună sau cu scadenţa la trei luni, astfel că am calculat cu câţi bani puteţi rămâne după şase luni şi un an.
 
Poţi pierde 100 de lei dacă retragi banii de la ghişeu
 
La o primă vedere, se poate lesne observa faptul că cele mai mici dobânzi sunt la BCR, unde, pentru un depozit cu scadenţa la o lună, dobânda este de doar 0,10% pe an, la trei luni este de 0,25% pe an, la şase luni de 0,45% pe an, iar la 12 luni, de 0,70%. BCR practică şi cel mai mare comision pentru retragerea în numerar din cele cinci instituţii bancare analizate, de 1% din suma retrasă. De exemplu, dacă în prezent o persoană deschide un depozit pe o lună, apoi, la scadenţă, doreşte să retragă cei 10.000 de lei de la unul din ghişeele băncii, rămâne „în mână” cu suma de 9.900,69 de lei, adică pierde din start aproape o sută de lei din banii investiţi.
 
 
Dacă alegeţi să retrageţi banii cu cardul „câştigaţi” 70 de bani, deoarece aici comisionul de retragere este de 0%. Însă, cum nu se pot retrage mai mult de 3.000 de lei pe zi, este nevoie de patru zile consecutive ca să scoateţi toţi aceşti bani pentru a nu pierde niciun ban pe comisioane. Persoanele care doresc să ridice toţi banii de pe card, printr-o singură operaţiune, pot solicita băncii o majorare a plafonului de retragere, însă această solicitare este taxată cu 5 lei.
 
Banii vin cu pipeta
 
Din analiza cotidianului nostru, cele mai mari dobânzi le practică Banca Transilvania: la un depozit cu scadenţa la o lună, dobânda este de 0,25% pe an, la cel cu scadenţa la trei luni de 0,65%, la şase luni de 0,85%, iar la depozitul cu scadenţa la un an de 1,25%. Banca Transilvania are un comision de retragere numerar de 0,4% din sumă, iar la retragerea cu cardul comisionul este zero, indiferent dacă clientul îşi încasează sau nu salariul la această bancă. În cazul Băncii Transilvania, după un an de zile, obţii 10.105 lei, adică cu 105 lei în plus. La BRD şi Raiffeisen Bank nu se pot retrage cu cardul mai mult de 4.000 de lei pe zi, iar la Banca Transilvania mai mult de 5.000 de lei pe zi.
 
Depozitele sunt totuşi în creştere
 
Valoarea economiilor deţinute în bănci, sub formă de depozite, de locuitorii şi agenţii economici din Iaşi a crescut cu circa 50 milioane de lei într-un an. Astfel, în luna februarie 2017, depozitele în lei şi valută înregistrate în dreptul judeţului erau de 3,32 miliarde de lei. Din cuantumul total, aproximativ 66% sunt depozite la termen şi depozite rambursabile după notificare, în lei, iar 1,12 miliarde lei reprezintă depozitele actuale ale judeţului în monedă străină. Potrivit celui mai recent studiu de piaţă dat publicităţii de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), la data de 30 iunie 2016, valoarea medie a unui depozit bancar deţinut de un locuitor al judeţului Iaşi era de 11.300 lei, sub valoarea medie naţională a unui depozit, calculată ca fiind 13.500 lei.
 
Economiile sunt concentrate în câteva mâini

La finele primului semestru din 2016, cea mai mare valoare medie a depozitului bancar este în Bucureşti (34.400 lei) şi cea mai mică medie în judeţul Giurgiu (6.200 lei). Potrivit raportului FGDB, Constanţa (18.100 lei), Cluj (16.700 lei) şi Braşov (14.300 lei) erau după primul semestru de anul trecut alte judeţe cu un nivel ridicat al depozitului mediu. Din rândul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 19 şi 60 de ani, cea mai mare pondere a persoanelor cu depozite la bănci corespunde grupei de vârstă 41-50 ani (64,2% pe total, respectiv 63,3% în cazul bărbaţilor şi 65,3% în cazul femeilor), urmată de grupa 31-40 ani (62,5% pe total, respectiv 59% în cazul bărbaţilor şi 66,3% în cazul femeilor). Aproximativ 10 milioane de persoane aveau la finele anului trecut depozite în băncile din România, iar 40% dintre deponenţi deţineau în medie doar 21 lei, anunţa, în decembrie 2016, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea. Oficialul Băncii Centrale preciza atunci că doar 5% dintre românii cu depozite bancare acoperă 73% din stocul total. Conform datelor făcute publice atunci de BNR, circa 2 milioane de persoane aveau depozite de până în 1.000 lei, în cazul acestora valoarea medie a depozitului fiind de 400 de lei. Alte 1,2 milioane persoane deţineau depozite cu valori între 10.000 de lei şi 50.000 de lei, cu o valoare a depozitului mediu de 23.000 lei. (Paula TROFIN, Diego CIOBOTARU) 

 

Comentarii