Amatorism, numele tău e CSMS!

marți, 24 septembrie 2013, 01:50
5 MIN
 Amatorism, numele tău e CSMS!

Meciul cu FC Clinceni şi ceea ce a urmat după joc a demonstrat şubrezenia construcţiei ieşene. Duminică seara, preşedintele Florin Prunea l-a demis verbal pe antrenorul Costel Enache, dar Comitetul Director l-a readus la realitate.

Manager, antrenor, jucători: o apă şi-un pământ

Poza care prezenta CSMS Iaşi drept cea mai puternică echipă din seria I a Ligii a II-a s-a transformat în scrum în câteva zile. Startul bun de sezon a fost făcut praf, modul de pregătire a meciului de sâmbătă, cu FC Clinceni, derularea partidei precum şi evenimentele de după întălnire developând oceanul de amatorism existent în Copou.

Fisurile au început să apară în zilele premergătoare jocului cu trupa ilfoveană, când pe Florin Prunea, care a lipsit mai multe zile din Copou, l-a luat gura pe dinainte, dând câteva declaraţii în care i-a tratat de sus pe oaspeţi. Consecinţa? Orgoliul unor jucători cu sute de jocuri în prima ligă a fost zgândărit serios, oficialii de la Clinceni spunând că ieşirea lui Prunea a fost o motivaţie excelentă pentru o trupă care a făcut cel mai bun meci al sezonului pe stadionul “Emil Alexandrescu”. Misiunea oaspeţilor – aceştia au cartierul general în aceeaşi localitate în care locuieşte capul Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Alexandru Deaconu, foarte bun amic cu preşedintele FC Clinceni, Dan Lăzărescu, fost conducător în CCA, lucru care s-a simţit în unele momente ale duelului de sâmbătă – a fost uşurată mult de prestaţia dezamăgitoare a Iaşului, vina la acest capitol fiind în principal a antrenorului Costel Enache. Decizia tehnicianului de a face mai multe modificări în primul “11” faţă de jocul câştigat la Brăila a dus la frângerea unei echipe cu o linie de mijloc în care, cu excepţia hărniciei închizătorului Novac, nimic nu a corespuns. Bădic a fost aerian în banda dreaptă, Onofraş şi Ionescu – lenţi şi previzibili în zonă centrală iar Ţigănaşu a rulat sub cota lui. Dacă mai amintim şi apatia lui Herghelegiu, avem explicaţia completă a liniştii defensivei ilfovene. Surprinzător a fost şi imobilismul lui Enache în efectuarea unor redistribuiri a jucătorilor (Bădic a mai jucat în zona central stânga, Onofraş în banda dreaptă) ori chiar în efectuarea unor schimbări mai rapide, în condiţiile în care era evident că jocul scârţâia, iar pe bancă erau destule soluţii. A arunca vina eşecului doar pe umerii preşedintelui şi antrenorului şi a-i cauţiona pe jucători ar reprezenta o nedreptate. Indiferent de gafele conducătorilor, e inadmisibil ca Bădic să ia două cartonaşe galbene în trei minute, ca urmare a unor faulturi comise în zone laterale, în jumătatea oaspeţilor, e inadmisibil ca Ţigănaşu să execute defectuos mai multe lovituri libere, e inadmisibil ca jucători cu experienţă să nu fie în stare să lovească balonul corect ori să gafeze elementar.

Demis noaptea, reconfirmat ziua!

Şubrezenia construcţiei CSMS Iaşi a ieşit la iveală şi mai mult după joc, eşecul generând furtuni neobişnuite, care au scos la suprafaţă multe aspecte care fac ca lucrurile să nu meargă la clubul ieşean. În primul rând, relaţia preşedinte – antrenor nu este corespunzătoare. Aşa cum a făcut şi cu un fost antrenor, Ionuţ Popa, Prunea îl susţine pe Enache doar de faţadă, preşedintele fiind încă supărat că favoritul lui, Viorel Ion, nu a fost instalat în vară.

De aceea, duminică, după ora 22:00, pe fondul unei discuţii în contradictoriu cu tehnicianul, Florin Prunea a declarat că l-a demis pe antrenor şi l-a instalat pe Adi Cotan. Asta în ciuda faptului că nu se consultase cu nimeni şi nu avea avizul Comitetului Director, obligatoriu în astfel de situaţii. Luni dimineaţă, Prunea a fost luat la rost de şefii lui, care i-au reproşat noul derapaj. “Florin Prunea trebuie să fie mai atent cu ce spune. S-a văzut asta şi înaintea jocului cu Clinceni, când i-a motivat perfect pe adversari. El nu trebuia să fie aşa de hotărât în negocierile cu Avrămia şi Herghelegiu, pe care s-ar putea să-i pierdem gratuit din cauza lui, nu în ceea ce priveşte antrenorul. Decizia de schimbare a tehnicianului nu poate fi luată într-un minut, când poate eşti şi într-o anumită stare şi în niciun caz nu poate fi luată de unul singur. Trebuie cumpănit, analizat, iar decizia finală se ia de către forul de conducere”,  a spus un membru al Comitetului Director în cursul dimineţii.

La puţin timp, preşedintele Comitetului Director al CSMS, Leonida Antohi, a anunţat că informaţia legată de demiterea lui Enache, prezentată de mai multe canale media, nu e reală: “Cum să fie demis Costel Enache, din moment ce el conduce acum antrenamentul echipei? Comitetul Director se va întruni după amiază, pentru a face o analiză a lucrurilor întâmplate, însă Enache va conduce echipa şi la meciul cu Slobozia. Chiar dacă a greşit cu Clinceni, aşa cum au greşit şi alţii, nu ai cum să renunţi la un tehnician după un singur eşec”. După amiază, la sfârşitul şedinţei Comitetului Director, Antohi a confirmat cele spuse dimineaţă: “Am avut o şedinţă în care am analizat jocul cu Clinceni şi mai multe aspecte legate de echipă. Am derulat şedinţa la Primărie, pentru a şti şi domnul primar, care e cel care se zbate pentru finanţarea echipei, ce se întâmplă la club. Au fost discuţii constructive, care cred că au ajutat mult. Florin Prunea şi-a recunoscut câteva erori, Costel Enache – la fel. E dificil de construit o echipă peste noapte. Important este să strângem rândurile, să-i facem pe jucători, care au şi ei o mare parte de vină pentru eşecul de sâmbătă, să fie uniţi, să aibă încredere şi putere pentru a atinge un obiectiv în care se investeşte mult. Marţi dimineaţă voi fi şi eu la vestiar pentru a transmite mesajul conducerii, de unitate şi de încredere”.

Comentarii