De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ambulanţa: Peste 10 intervenţii pe zi numai în cazuri legate de căldură

Sfat medical: nu beţi apă rece, mai bune fiind ceaiurile călduţe de soc, muşeţel sau urzici.

sâmbătă, 01 iulie 2017, 01:50
2 MIN
 Ambulanţa: Peste 10 intervenţii pe zi numai în cazuri legate de căldură

Căldura excesivă din ultimele zile face din ce în ce mai multe victime, reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi susţinând că în fiecare zi sunt solicitate echipaje medicale pentru peste zece cazuri de lipotimii sau alte afecţiuni influenţate de temperaturile ridicate.

 În ultimele zile, solicitările pentru astfel de cazuri au fost în medie de aproximativ 12 în 24 de ore, numărul total al solicitărilor la Ambulanţă în 24 de ore ajungând la 397, cele mai multe fiind în cursul zilei, adică 221 de solicitări, iar în tura de noapte, 176. „Pe fondul căldurii au fost mai multe cazuri de hipertensiune, accident vascular cerebral, vertij sau lipotimii. S-a intervenit cu o medie în tura de zi de 36 de echipaje pe întreg judeţul şi în tura de noapte cu 32 de echipaje“, a precizat Nicolai Pralea, asistent medical principal şi purtător de cuvânt al SAJ Iaşi. În acest sens, reprezentanţii SAJ recomandă populaţiei ca, în timpul caniculei, să evite aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11 – 18.

De asemenea, aceştia precizează că deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone cu umbră, alternând deplasarea cu repausul, indicat fiind ca deplasarea să fie însoţită de opriri în spaţii cu aer condiţionat, cum ar fi magazinele. O altă recomandare este să bem cât mai multe lichide pe zi, în medie 1,5 – 2 litri pe zi, nu foarte reci, în special apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe, de soc, muşeţel sau urzici. „Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă manifestat de dumneavoastră. Persoanele care suferă de diferite afecţiuni îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adapării schemei terapeutice la condiţiile existente“, se menţionează în recomandarea acestora. 

 

 

Comentarii