Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

"Amneziile" lui GâdBadea şi BadGâdea

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

Nu era timpul să apară şi o cosmetizare a "imaginii" de ex-"Felix", dându-se peste cap şi devenind, hocus-pocus, "erou", viforos apărător al "adevărului", al "dreptăţii", mă tem că şi al "statului de drept"?

Nu ştiu câţi români îi vor fi văzut pe Gâdea şi Badea (atât de interschimbabili încât de aceea am dat "grafiile" din titlu) primind în Statele Unite premiul pentru documentarul Generaţia pierdută: o realizare şi un succes care merită, cred, atenţie şi apreciere, fie că eşti, fie mai bine nu, "fan" al Antenei 3. Am dat, absolut din întâmplare, peste imaginile şi "discursul" lor de acolo. Ce a fost cu adopţiile de atunci, ce a ieşit din ele, da, sunt întrebări ce merită răspunsuri cinstite şi o întreagă muncă de echipă, inteligentă, profesionistă, eficientă, indiferent de la ce televiziune şi, de asemenea, indiferent cine ar fi în fruntea ei. Dar nu documentarul (din care n-am văzut decât "mănunchiul" de imagini dat cu această ocazie) şi nici reuşita lui într-o confruntare internaţională sunt cele care mă fac să le evoc aici doar introductiv, ci pomenitul "discurs" al tandemului Gâdea-Badea şi raporturile acelui speech, simptomatice, atât cu acel hic et nunc al vorbelor celor doi, cât şi cu ceea ce, ca neadevăr rostit fără a clipi, putea, eventual, să-i lase indiferenţi pe americani, dar nici într-un caz şi pe noi, "dincoace", în ţară: ci, dimpotrivă, nu are cum să nu trezească nu doar indignare, dar, spus pe şleau, o greaţă imensă.

Nu-mi vine a crede, nici măcar despre americani, oricum nu despre toţi, că ar fi chiar aşa de "aerieni" cum par a fi fost "evaluaţi" de... "tenorii" TV ai Antenei 3. S-o mai fi ştiind şi peste ocean cam ce hram poartă televiziunea de casă a lui "Felix" şi cine este Dan ("Felix") Voiculescu, stăpânul Antenelor şi deloc romanticul/ "idealistul"/ "umanistul" employeral "teleaştilor" cu pricina. Mai curând i-aş bănui pe cei doi, aşa de ţâfnoşi şi scorţoşi mercenari ai lui Felix, de un calcul nu simplu, ci doar grosier: palavrele noastre, odată rostite "aici" (# în SUA), vor ajunge şi în ţară, aureolate de ambianţa americană şi de succesul internaţional al documentarului "nostru" şi, tocmai astfel, sunt ceva şanse să mai prostim pe câte unii şi de acasă, din România. Vi-i puteţi imagina vorbind, fie şi eventualilor telespectatori Antena 3 addicted, despre Dan Voiculescu (şi nu despre altcineva) ca despre un "erou", ca despre un mare "luptător" pentru - de râsu’-plânsu’ - "adevăr" şi "justiţie"? Ei bine, asta au făcut. Şi nu-i deloc greu de întrevăzut adevărata ţintă/ destinaţie a unor asemenea braşoave, emise cu un tupeu şi o neobrăzare, e adevărat, bine ştiute în România, dar depăşind totuşi de data aceasta orice aşteptări. Probabil, un efect neîntârziat al "consacrării" internaţionale, nu? Le-o fi dat podiumul american vertijuri, săracii, ceva "ameţeli" de vedete în fulgerătoare ascensiune, s-or fi "speriat" băieţii de cât de deştepţi şi talentaţi sunt ei. Şi uite aşa, pe dată şi-or fi zis că-şi pot permite şi "fandacsia" cu "Felix"-"eroul", vajnic combatant pentru "dreptate şi adevăr" etc. etc. N-ar fi ei primii, nici ultimii, asemenea invidioşi "emuli" postumi ai baronului Münchausen...!

"Amneziile" din titlu, de le-ar fi lipsit ghilimelele ironice, ar fi fost - atunci - de bănuit, pe drept cuvânt, de delictul moral de gratuit hatâr făcut unor linguşitori mediatici de "calibrul" cuplului antenist. Dar aşa, cu tot cu ghilimele, la ce trimite vocabula, la ce fel de "goluri" ale memoriei? Pe când Voiculescu presa - cu înfrigurare - să ajungă mai repede USL-ul în situaţia de a pune odată Justiţiei botniţa mult dorită de el (şi de atâţia alţi "puşcăriabili"), despre ce altceva să fi fost oare vorba dacă nu tocmai despre "eroul" bătăliei date, ba chiar "neprecupeţit", pentru "adevăr" şi "dreptate"?! Toate tertipurile avocăţeşti şi toate manevrele parlamentarului, menite să-l sustragă cercetării şi în cele din urmă rigorilor legii, te pomeneşti că şi ele erau parte ale aceleiaşi "epopei", cât se poate de "justiţiară", avându-l ca protagonist oare pe cine altul decât pe noul "Batman" de Dâmboviţa? Puţin a lipsit să nu-i iasă o "prescriere" după 12 ani de fofilare, e de bănuit, cu destule complicităţi acolo unde "trebuia", încât "viteazul" fără pereche "Felix" să nu ajungă la... "mititica" ş.a.m.d. Banii de origine "Crescent"-ă ai marelui combinator şi axa "Antene" (# propagandă) - partid (# "putere") i-au adus ipochimenului nu numai avantaje personale, privilegii şi câştiguri de tot felul, de fapt nu numai lui, ci şi alor lui, dar şi periculoasa convingere că nu i se poate întâmpla, la urma urmelor, nimic. Nu s-a adeverit, şi hiperbolica iluzie a sfârşit ca un balon spart, de umflat ce era. Cu boss-ul lor drag după gratii, au urmat emisiuni spumegătoare, ale Antenei 3 mai cu seamă, şi patologica obsesie Băsescu, "cruciada" antibăsistă, zi de zi, ceas de ceas, "în priză" şi azi. Nu era timpul să apară şi o cosmetizare a "imaginii" de ex-"Felix", dându-se peste cap şi devenind, hocus-pocus, "erou", viforos apărător al "adevărului", al "dreptăţii", mă tem că şi al "statului de drept"? Şi ce ocazie mai bună decât a-i vorbi României, din America, despre un astfel de personaj cocoţat în "legendă" de către trepăduşii săi, cu gândul că minciuna va prinde, poate, măcar pe ici-pe colo? Ce e, în fond, sub atâta minciună grosolană? Ei bine, nimic altceva decât o grabă de ţuţeri îndatoraţi stăpânului, dornici să pupe mâna ce-i "hrăneşte": pe ei, pe "actanţii" tandemului-"vedetă" GâdBadea-BadGâdea.

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea "Al.  I. Cuza" Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri