ApaVital, în extindere masivă: anunţă 70 de angajări şi investiţii de 16 milioane euro

vineri, 31 martie 2017, 01:59
4 MIN
 ApaVital, în extindere masivă: anunţă 70 de angajări şi investiţii de 16 milioane euro

Câştigul mediu per salariat aici este de peste 3.400 lei. Bugetul furnizorului de apă-canal va fi dezbătut mâine de consilierii judeţeni.

Instituţiile subordonate Consiliului Judeţean învaţă să se descurce şi fără fonduri europene. Bugetul ApaVital din acest an nu prevede accesarea de noi finanţări din partea Comisiei Europene, lucrările la primele proiecte în cadrul noului Program Operaţional Infrastruc­tura Mare urmând să fie demarate abia anul viitor.

Investiţiile ApaVital din acest an vor fi realizate exclusiv din fonduri proprii. Plenul CJ va discuta proiectul de buget al ApaVital în cadrul şedinţei sale în plen de mâine. Proiectul presupune realizarea unor venituri de 161,2 milioane de lei, cu aproximativ 7 milioane de lei mai mari decât cele de anul trecut, şi a unor cheltuieli de 153,5 milioane de lei. Profitul prognozat, de 6,2 milioane de lei net, va reprezenta doar 46% din cel realizat anul trecut, de 13,3 milioane de lei.

ApaVital urmează să angajeze în acest an încă 70 de salariaţi, numărul total urmând să ajungă la 1.299. În ca­drul societăţii, câştigul mediu lunar pe salariat se va ridica la 3.422 lei, suma incluzând şi contribuţiile la bugetul de stat, primele, costurile cursurilor de pregătire sau alte cheltuieli de natură salarială.

„Cheltuielile cu pregătirea profesională cunosc o creştere cu 72%, ca urmare a identificării necesarului de perfecţionare pentru personalul nou angajat, cât şi de reautorizare a personalului în meserii în care auto­rizarea calificării are loc periodic. Fondul de salarii a fost fundamentat pornind de la creşterea numărului de salariaţi cu 70 de persoane, ca urmare a extinderii ariei de operare în judeţul Iaşi şi a completării unor posturi va­cante“, au precizat reprezentanţii ApaVital.

Unde se extinde, în judeţ

Pentru finanţarea programului de investiţii, ApaVital dispune în acest an de 74 milioane de lei (peste 16 milioane euro), o sumă cu un sfert mai mică decât cea de anul trecut. O bună parte din cele 74 milioane de lei vor fi folosite însă nu pentru extinderea reţelei de apă-canal, ci pentru ramburarea creditelor contractate de societate sau constituirea depo­zitelor pentru rambursarea ratelor anul viitor.

Pentru finalizarea lucrărilor de investiţii începute este prevăzută alocarea a 5,3 milioane de lei, iar pentru investiţii noi, 14 milioane de lei. Alte 8,2 milioane de lei vor fi utilziate pentru lucrări de modernizare a activelor existente, iar 4,5 milioane de lei, pentru dotări. Fondul de finanţare a investi­ţiilor ar urma să crească în 2018 la 109,5 milioane de lei, iar în 2019, la 267 milioane de lei, pe măsură ce vor fi disponibile noi finanţări europene.

În cursul acestui an urmează să fie finalizate proiectele de extindere a reţelelor de apă din Miclăuşeni, Ţibă­neşti, Sârca, Şipote şi Holboca, a reţelei de canalizare din Războieni, a reţelei de aducţiune şi a staţiei de pompare din Lunca Cetăţuii – Cercu. Lucrări de reabilitare şi extindere a reţelei de distribuţie sunt prevăzute la Cotnari. Vor fi făcute lucrări de extindere a reţelei de canalizare în Valea Lupului, pe strada Prof. I.P. Culianu şi pe Aleea Zambilei.

Lucrările din oraş

În municipiu, va fi extinsă reţeaua de canalizare pe fundac Moara de Vânt şi va fi îmbunătăţit sistemul de canalizare de pe străzile Cărăbuş, Furnica şi Greierului din zona Bucium.

Vor începe lucrările de extindere a reţelei de apă-canal de pe fundac Bucium, fundac Socola şi străzile Victor Mihăiescu Craiu, Ştefan Octavian Iosif, dealul Bucium, Plopii fără Soţ, Teascului şi Cazărmilor, care se vor finaliza la sfârşitul anului viitor.

Pe străzile Cazan­giilor, Grăniceri, Smârdan, Prof. Şesan, Sf. Lazăr, Zimbru, Venerei, Ţepeş Vodă, Otilia Cazimir, Bucşinescu, Fierbinte şi Zmeu, Arhitect Berindei, Cicoarei, Că­ră­­midari, Urcuşului, Fragilor, Făgetului, pe şoseaua Galata, ca şi pe bulevardul Poitiers sunt prevăzute lucrări de în­locuire a reţelei de alimentare cu apă.

ApaVital va investi şi în spaţiile proprii. O sumă de 300.000 lei va fi utilizată pentru reabilitarea termică a sediului ApaVital din Copou, iar alţi 300.000 lei, pentru reamenajarea spaţiului de primire a clienţilor. Vor fi începute lucrările de modernizare a sediului ApaVital din strada Aurel Vlaicu.

Comentarii