Apollonia trage obloanele! Preşedintele admite că universitatea poate intra în lichidare

miercuri, 04 martie 2015, 02:58
6 MIN
 Apollonia trage obloanele! Preşedintele admite că universitatea poate intra în lichidare

„Da, dacă nu se va întoarce decizia ARACIS vom intra în lichidare. Chiar dacă am putea continua, fără Tehnică Dentară nici nu mai are rost să ne obosim“, a susţine Vasile Burlui.

După mai multe luni în care au existat o serie de vizite instituţionale din partea Cor­pului de Control al ministrului Educaţiei Naţionale şi a comisiilor Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, Universitatea Apollonia a pierdut lupta cu autorităţile şi va intra în lichidare.

Conform unui vot din Consiliul ARACIS care s-a dat pe data de 26.02.2015, raportul final întocmit de o comisie trimisă în ins­pecţii repetate la Iaşi a fost validat. Acesta stipulează că universitatea primeşte „lipsă de încredere“ la nivel instituţional, programul de Medicină Dentară de la Facultatea de Medicină Dentară a primit „neîncre­dere“ şi prin urmare este propus pentru in­trarea în lichidare, iar programele Comu­nicare şi relaţii publice şi Jurnalism, de la Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării au primit „încredere limitată“.

Astfel, neîn­deplinind condiţiile cu privire la numărul de programe acreditate de către ARACIS, universitatea va intra în lichidare dacă Ministerul Educaţiei Naţionale va aproba recomandările agenţiei. Apollonia are totuşi două săptămâni pentru a contesta raportul şi a întocmit deja o scrisoare de 20 de pagini ce conţine şi o petiţie cu sem­nături din rândul cadrelor didactice şi ale studenţilor. „Da, dacă nu se va întoarce decizia ARACIS vom intra în lichidare. Chiar dacă am putea continua, fără Tehnică Dentară nici nu mai are rost să ne obosim“, a declarat Vasile Burlui, pre­şedintele şi fondatorul Universităţii Apol­lonia din Iaşi.

Decizia finală, după contestaţie

„Raportul final care a condus la decizia (votul) Consiliului ARACIS din 26.02.2015 va fi făcut public până la finalul lunii martie 2015. În consecinţă, va putea fi studiat de toţi cei interesaţi. Dar, este cred important să ştiţi că Universitatea Apollonia din Iaşi va putea contesta decizia Consiliului ARACIS în decurs de două săptămâni de la publicarea pe site-ul agenţiei a raportului des­pre care vorbim“, a declarat Mihaela Răi­leanu, de la serviciul relaţii internaţionale, implementare proiecte, comunicare şi organizare evenimente din cadrul ARACIS. Aceasta a mai precizat că o decizie în acest  sens urmează să fie luată de către Ministerul Educaţiei Naţionale după ce raportul va fi publicat.

Conform surselor din cadrul instituţiei de învăţământ superior, Vasile Burlui i-ar fi informat pe studenţi şi pe profesori de situaţie pe parcursul săptămânilor trecute, fiindcă universitatea a primit o înştiinţare oficială de la ARACIS pe 10 februarie cu privire la forma finală a raportului, iar decizia de intrare în lichidare a aflat-o pe 26 februarie, după încheierea şedinţei Consiliului ARACIS. 

Raportul ARACIS – „rezultate submediocre în cercetare“

În memoriul trimis de către universitate ARACIS prin care contestă decizia, se precizează faptul că „comunitatea academică a luat act cu stupefacţie de calificativele propuse pentru Universitatea Apollonia din Iaşi. Deşi în universitate s-au realizat schimbări substanţiale şi îmbunătăţiri fundamentale, acestea nu au fost reţinute de comisiile care ne-au vizitat, se fac mereu referiri la un trecut pentru care am fost taxaţi cu prilejul altor vizite“, se precizează în răspunsul universităţii. Aceştia susţin că există o serie de afirmaţii „este extrem de grave şi neadevărate“.

În raportul întocmit de comisia ARACIS se precizează că Apollonia are spaţii insuficiente raportat la numărul de studenţi, biblioteca subdimensionată şi insuficient dotată cu fond de carte şi cu abonamente periodice, „iar resursele educaţionale sunt insuficiente“. În documentul citat se mai precizează şi faptul că universitatea nu res­pectă reglementările privind gestionarea activităţii studenţilor, că are rezultate submediocre în cercetare, laboratoare precli­nice insuficient dotate, cadre didactice care predau mai multe discipline „relativ neînrudite“, structura bugetului nu reflectă realitatea instituţiei etc.

„Referitor la observaţia comisiei ARACIS ca disemi­narea rezultatelor activităţii de cercetare se află la un nivel submedicoru, această afirmaţie ni se pare nerealistă, nefodantă şi grăbită. În ceea ce priveşte observaţia comisiei că structura bugetului nu reflectă realitatea financiară a instituţiei, afir­maţia este extrem de gravă şi neade­vă­rată“, precizează conducerea Apollonia în răspunsul trimis ARACIS. 

Apollonia despre evaluatori – „comportament arbitrar, distant şi jignitor“

Aceştia se lansează ulterior într-o serie de atacuri la adresa comisiilor ARCIS şi a instituţiei, cum că acestea nu ar remarca schimbările din universitatea „cu rea-credinţă“, că foloseşte „standarde absolut de­păşite şi absurde“ şi că „structurile ope­raţionale ale ARACIS practică un stil po­liţienesc, de multe ori subiectiv, discre­ţionar şi nicidecum colegial“. Apollonia acuză că este luată în vizor cu rapoarte care sunt Apollonia acuză că este luată în vizor cu rapoarte care sunt „totalmente negative“ şi că există instituţii de învăţământ superior „acoperite“ de ARACIS. 

„Asemenea puncte de vedere care nu reflectă realitatea sunt posibile din mai multe cauze – persistenţa în mentalitatea unor evaluatori ARACIS a unui comportament arbitrar, distant şi jignitor, care împiedică evaluatorul să se apropie de realitatea lucrurilor, incompetenţa unor membri ai comisiilor ARACIS, superficialitatea, interpretarea greşită, totdeauna împotriva universităţii, timpul practic inexistent pentru a asculta argumentele corectoare ale conducerii“, conchide do­cumentul care a fost trimis pentru a contesta decizia ARACIS.

Plângeri penale, controale de la minister

„Ziarul de Iaşi“ a relatat pe larg despre problemele instituţionale ale Apolloniei, redând în paginile ziarului mărturii ale studenţilor care susţineau că li se luau banii pentru taxe fictive, că erau obligaţi să folosescă pe pacienţi materiale didactice stomatologice expirate, existând şi un dosar penal deschis la Poliţia Municipală în acest sens.

Apollonia a avut programele intrate în lichidare încă din toamna anului trecut, însă atunci, printr-un tertip evidenţiat pentru „Ziarul de Iaşi“ de ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu, a trimis prea târziu o serie de documente şi a avut programele trecute sub monitorizare, în loc de lichidare. „Avem un raport, iar la momentul în care va fi finalizat vom preciza ce s-a găsit. Este o chestie mult prea serioasă ca eu să dau declaraţii care nu au fundament. Dar Universitatea Apollonia are probleme şi nu mă feresc să spun asta, nu se încercă protejarea ei“, a precizat în toamnă, pentru „Ziarul de Iaşi“, Mihnea Costoiu.

CITEȘTE ȘI:

Poliţiştii stau cu ochii pe "Apollonia". Dosar penal pentru taxele abuzive

Potrivit unui document obţinut în exclusivitate de „Ziarul de Iaşi“, poliţiştii de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi au deschis un dosar penal în cazul plângerii făcute de studentul Maxim Tulbure împotriva Universităţii „Apollonia“ din Iaşi.

Cu poliţia la uşă, „Apollonia“ neagă existenţa materialelor didactice expirate

După mai multe materiale legate de problemele semnalate de către studenţi la Universitatea „Apollonia“ din Iaşi, conducerea acesteia a fost de acord să ne trimită, pentru prima dată, un punct de vedere legat de probleme semnalate. 

Comentarii