Ar fi fost identificat sistemul BUK cu care a fost doborât avionul în Ucrainei

miercuri, 04 mai 2016, 09:07
2 MIN
 Ar fi fost identificat sistemul BUK cu care a fost doborât avionul în Ucrainei

Grupul internațional de experți și jurnaliști Bellingcat (cu sediul în Marea Britanie) susține, în noul său raport intitulat ‘BUK 3×2: secretul numărului pierdut’, că avionul malaezian Boeing 777 a fost doborât în vara anului 2014 în Donbas (estul Ucrainei) folosindu-se un sistem mobil de rachete sol-aer BUK M1, cu numărul de cod 332.

Potrivit raportului, echipamentul 332 aparținea în acel moment Brigăzii ruse de rachete nr.53 cu baza în regiunea Kursk (sud-vestul Rusiei).

În fotografiile cu sistemul BUK, realizate înainte și după tragedia aviatică din estul Ucrainei, se văd doar prima și a treia cifră dintr-un număr de cod format din trei cifre (3 și 2), a doua cifră fiind ștearsă.

Datorită informațiilor din surse neconfidențiale, în special din rețelele de socializare, experții Bellingcat au reușit să identifice nu doar instalația din care a fost lansată racheta ce a doborât avionul de pasageri malaezian, ci și un număr de persoane implicate în această afacere, după cum susțin ei.

În timpul anchetei, echipa Bellingcat a descoperit și analizat zeci de fotografii cu sisteme BUK publicate de militari ai Brigăzii de rachete nr.53 începând cu 2010.

Conform Bellingcat, cifrele de pe echipamentul BUK ar reprezenta de fapt numărul de cod al unității: prima indică subunitatea, a doua — bateria (din cadrul subunității) și, în fine, a treia cifră—numărul propriu-zis al instalației.

agerpres.ro

Comentarii