De Business

Punem punctul pe știi

ArcelorMittal Iaşi a raportat afaceri în creştere cu 22%

Anul trecut compania a înregistrat o cifră de afaceri de 277,6 milioane lei.

joi, 30 aprilie 2015, 01:50
3 MIN
 ArcelorMittal Iaşi a raportat afaceri în creştere cu 22%

 „Indienii” de la ArcelorMittal Iaşi şi-au diminuat pierderile în decurs de un an cu 18%. Cifra de afaceri a fostei Tepro Iaşi a crescut cu 22% în 2014 faţă de situaţia anterioară, atunci când acest indicator se învârtea în jurul valorii de 227,2 milioane de lei.

Totuşi, pe trendul pozitiv al volumului vânzărilor se observă o scădere a preţului de comercializare, materializat în pierderi de 11 milioane de lei la finele anului trecut, potrivit celui mai recent raport înaintat de conducerea societăţii către RASDAQ. Însă, faţă de „minusul” înregistrat de ArcelorMittal Tubular Products Iaşi în urmă cu doi ani, pierderile din 2014 ale societăţii s-au redus cu aproape 2 milioane de lei.

 
 
S-a depăşit nivelul din 2008
 
 
Anul trecut, societatea a înregistrat o cifră de afaceri în valoare de 277,6 milioane de lei, din care, doar de pe segmentul vânzărilor pe piaţa externă, ArcelorMittal Tubular Products Iaşi a realizat 195,2 milioane de lei. Actualmente, în jur de 70% din produsele lucrate la fabrica ieşeană ajung pe piaţa externă, iar compania şi-a propus ca în 2015 să livreze o cantitate totală de produse mai mare cu 12% faţă de cea a anului trecut. În 2014, conform estimărilor proprii ale conducerii societăţii, ArcelorMittal Tubular Products Iaşi a deţinut o cotă de 26% pe piaţa internă, respectiv de 1,4% pe cea externă. „Piaţa ţevilor sudate a început să se confrunte cu un proces puternic de deteriorare începând din primăvara anului 2008, continuând în 2009 şi 2010, din cauza unei scăderi bruşte a cererii aparent datorită jucătorilor din lanţul de aprovizionare ce au decis să reducă stocurile, ca urmare a situaţiilor financiare tensionate a multor clienţi din industrie. Se poate menţiona totuşi că anul 2014 a fost primul an după 2008 în care volumul anual al vânzărilor a fost atins şi depăşit pe cel aferent al anului 2008”, au notat oficialii societăţii în raportul anual transmis către RASDAQ. Tot anul trecut, „indienii” au investit aproximativ 4,7 milioane de lei numai pentru îmbunătăţirea capacităţilor tehnice ale companiei. Aceşti bani au fost folosiţi pentru readucerea în parametri tehnici a liniilor de fabricaţie existente şi îmbunătăţirea fluxului, achiziţionarea de echipamente tehnologice şi la diverse lucrări de modernizare la liniile de fabricaţie. „În suma menţionată precizăm că este inclusă modernizarea unei linii de producţie aflată în conservare la începutul anului prin alocarea unei sume totale de 3,1 milioane de lei, concretizându-se în linia de fabricaţie ţevi sudate SRR100”, se arată în acelaşi raport.
 
 
Rocada mare
 
 

Recent, potrivit unui comunicat emis de societate, ArcelorMittal a numit noi directori generali la unităţile sale de produse tubulare de la Iaşi şi Roman. Petru Simion a fost instalat în fruntea ArcelorMittal Iaşi, înlocuindu-l pe fostul şef, Cristian Grădinaru, care a fost numit director general la unitatea similară din Roman. Grădinaru a deţinut această funcţie la Iaşi vreme de opt ani. Pe de altă parte, Simion a fost director de operaţiuni al unităţii de la Iaşi din anul 2013. Acesta şi-a început cariera în 1990, la fostul Tepro, în prezent ArcelorMittal Iaşi, şi are deja o experienţă de 25 de ani în industria oţelului, au precizat oficialii companiei. Până în 2007, Simion a deţinut mai multe poziţii, de la inginer, la manager al unităţii din Iaşi. În 2007, s-a alăturat unităţii din Roman, unde a ocupat poziţia de director, devenind, ulterior, director tehnic. Petru Simion a absolvit studii de inginerie în cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

 

Comentarii