Aritmetica ruşinii

luni, 26 iunie 2017, 01:50
1 MIN
 Aritmetica ruşinii

Sau a laşităţii. De fapt, aritmetica ruşinii şi a laşităţii.

Sigur, s-au scris deja sute, poate chiar mii de comentarii cu privire la cele întâmplate săptămâna trecută, cu privire la felul cum ştiu PSD-Dragnea şi ALDE-Tăriceanu să facă istorie, dându-şi jos propriul guvern prin moţiune de cenzură.

În ce mă priveşte, un mic detaliu mi-a captat atenţia, încă din momentul în care premierul Sorin Grindeanu a vorbit de la tribuna Parlamentului în ziua moţiunii. „Cei 50”, a spus el, la un moment dat, şi numaidecât mi s-a aprins un beculeţ: aha, care va să zică aşa, tabăra Grindeanu contează cam pe 50 de voturi anti-moţiune! Am zis „tabăra Grindeanu” şi nu „gaşca Grindeanu”, pentru că miza acestei moţiuni a fost mult peste ceea ce politicienii din opoziţie au preferat să numească o răfuială internă din PSD între „două găşti”.

Dar haideţi să reluăm: Grindeanu a mizat pe 50 de voturi de la colegi pesedişti şi aldiştii lui Daniel Constantin. Din 241 de voturi exprimate, 10 au fost anti-moţiune. Deci: 10 din 50. 40 de pesedişti (am înţeles că parlamentarii lui Constantin din ALDE au votat anti-moţiune) au promis să voteze anti- şi-au votat pro-moţiune.

40 de pesedişti şi-au dat cuvântul să susţină tabăra Grindeanu şi au dovedit (dacă mai era nevoie) că politicianul pesedist n-are cuvânt, n-are onoare.

40 de laşi de prin Banat, Ardeal şi Moldova (zone defavorizate vizibil de „tabăra” sudiştilor din jurul lui Dragnea) au promis una şi-au făcut alta.

40 de parlamentari au mai dovedit o dată (dacă mai era nevoie) că sunt parlamentabili.

40 de parlamentabili pesedişti au ratat şansa de-a-i oferi partidului lor şansa de-a scăpa odată şi pentru totdeauna de Dragnea, baronaşul de Teleorman devenit vătaf peste PSD.

Unul dintre sloganurile de pe pancartele pe care eu mi le-am făcut în februarie, în zilele marelui Protest, a fost acesta: „Curăţaţi-vă, sau vă curăţaţi!”

40 de parlamentabili pesedişti ar fi putut, de-ar fi avut bile şi nu biluţe (s-a votat „cu biluţele la vedere”), să iniţieze o curăţire a PSD-ului, a „ciumei roşii” cum s-a scandat cu asupra de măsura din februarie până-n martie. Pentru că da, dacă moţiunea pica, Dragnea şi gaşca-i penală şi-ar cam fi mâncat mălaiul şi traiul în PSD.

N-au avut curajul de-a-şi ţine cuvântul, de-a da dovadă de onoare şi niţică viziune. În ciuda tuturor gafelor majore comise de Dragnea&Co. (OUG 13 şi negocierea nenegociabilului cu UDMR, cu două zile înainte de ziua moţiunii, nu reprezintă decât două vârfuri ale aisbergului), 40 de laşi (câţiva – 8? – şi din Iaşi) au preferat să se conformeze cursului nefast iniţiat de-un preşedinte PSD aflat cu spatele la zid (îl pândeşte puşcăria – altă întrebare?) şi dispus să arunce România-n instabilitate economică majoră şi-n braţele oricui, câtă vreme acest oricine nu-i cere respectarea statului de drept, a justiţiei şi în general a valorilor euro-atlantice.

De acum, într-un fel sau altul, vom avea un alt premier şi un al doilea guvern ALDE-PSD. Şi peste nu multă vreme, ghici ce se va întâmpla? Păi, printre altele prevăd acest scenariu: Dragnea şi Gaşca-i Penală vor da vina pe Grindeanu pentru orice nerealizare ori întârziere sau amânare a transpunerii în practică a „măreţului” Program de Guvernare (printre autorii principali ai acestuia, Darius Vâlcov, ce coincidenţă, alt penal) cu care au orbit electoratul şi-au câştigat alegerile. Un program cu valenţe de pogrom economic, numai bun de-o destabilizare serioasă a României din punct de vedere economic şi băgarea ei într-o criză fără precedent. Ori de câte ori vor fi nevoiţi să recunoască vreo nerealizare, ce vor spune?

Păi, noi am vrut, noi vrem şi vom vrea, dar, de, nu ne-a lăsat Grindeanu, nu ne lasă Iohannis, nu ne va lăsa „Sistemul” să transformăm ţărişoara într-o gură de rai, în Grădina Maicii domnului Dragnea în care curg lapte şi miere – cu picătura-n gura populimii care i-a votat (cine altcineva decât populimea votează populiştii?), cu găleata pentru penalii de la butoane şi clientela lor cu nimic mai prejos.

Schade. Păcat. 40 de laşi au refuzat să facă istorie. Istorie în sensul bun al cuvântului.

P.S. Evident, ştiu că moţiunea a picat şi cu ajutorul unor reprezentanţi ai minorităţilor (mai mult ca sigur, Ovidiu Ganţ, parlamentar al Forumului German, n-a votat moţiunea – prietenii ştiu de ce), deci din cei 50, poate că nu 40 de parlamentabili pesedişti au fost „întorşi”, ci mai puţini. Teoretic, 32 – asta dacă socotim că din cele 241 de voturi pentru putem scădea 16 (voturile minoritarilor – reprezentate sunt 17 minorităţi, altele decât cea maghiară, dar, cum ziceam, mai mult ca sigur Ovidiu Ganţ a votat împotriva moţiunii), rămânând cu 225 de voturi PSD-ALDE. PSD-ALDE a pornit la guvernare cu 246 de parlamentari. A rămas cu 225 plus 1 (traseistul „achiziţionat” înainte de moţiune de către Dragnea de la PMP…), pierzându-şi majoritatea (233). De altfel, parlamentarii minoritari n-au votat cu biluţele la vedere. Nu putem şti dacă chiar au votat aproape în bloc pro-moţiune. Dar zău dacă mai contează.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

Comentarii