Articol ştiinţific coordonat de un profesor de la UMF, publicat într-o revistă de prestigiu

joi, 19 octombrie 2017, 01:50
1 MIN
 Articol ştiinţific coordonat de un profesor de la UMF, publicat într-o revistă de prestigiu

„The Lancet – Diabetes & Endo­crinology“, cea mai prestigioasă revistă ştiinţifică din domeniu cu un factor de impact de 19,742, a publicat pe 16 octombrie un studiu al cărui prim autor este prof.dr. Adrian Co­vic, prorector responsabil cu activitatea de cercetare ştiinţifică la UMF Iaşi. 

Articolul „Bone and mineral disorders in chronic kidney disease: implications for cardiovascular health and ageing in the general population“ a fost realizat în colaborare cu membrii grupului de lucru Chro­nic Kidney Disease – Mineral and Bone Disorder al Societăţii europene de nefrologie şi reprezintă o colaborare între zece centre renumite europene de nefrologie şi de cerce­tare a bolii mineral osoase asociate bolii cronice de rinichi. Proiectul a fost coordonat de prorectorul UMF şi de Mario Cozzolino, profesor la Universitatea din Milano. „Redac­tarea articolului şi acceptarea lui în «The Lancet» a fost extrem de laborioasă, a durat aproximativ un an, fiind supus exigenţelor unui articol de maxim impact ştiinţific.

Su­biectul abordat este unul de interes transdisciplinar descriind potenţiale mecanisme responsabile de îmbă­trânirea precoce şi care sunt asociate cu mortalitatea ridicată întâlnită în cadrul pacienţilor cu boala cronică de rinichi. Articolul propune noi mecanisme de evaluare a riscului cardiovascular şi, indirect, noi direcţii de tratament care se pot aplica în arterioscleroză şi în osteoporoză“, a declarat prof.dr. Adrian Covic. 

Comentarii