Asistent maternal scos din sistem pentru că nu a putut să primească încă un copil

miercuri, 20 mai 2015, 02:01
3 MIN
 Asistent maternal scos din sistem pentru că nu a putut să primească încă un copil

Fosta angajată a Direcţiei pentru Protecţia Copilului spune că a fost eliminată pentru că a contestat în trecut reducerea salariului cu 10%.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a refuzat să reateste calitatea de asistent maternal profesionist a unei femei din sistem din cauză că nu şi-ar fi îndeplinit obligaţiile de serviciu. Fosta angajată, Lenuţa Tăcuţanu, spune însă că măsura a fost luată pentru că a îndrăznit să conteste în instanţă o sancţiune mai veche, prin care i s-a redus salariul cu 10% pentru că a refuzat să ia în plasament şi cel de-al doilea copil.

Reprezentanţii DGASPC precizează însă că decizia a fost luată pentru că asistentul ma­ternal nu a colaborat corespunzător cu instituţia. „Doamna Tăcuţanu a refuzat permanent plasarea celui de-al doilea copil, conform atesta­tului, dar mereu promitea că-şi va mări spaţiul de locuit pentru a ocroti doi copii. Nu a fost consecventă în declaraţiile cu privire la numărul de persoane care locuiesc la domiciliu. Mereu motiva că nu are spaţiu deoarece fiul propriu locuia împreună cu pă­rinţii, cu toate că la evaluarea psihologică acesta nu s-a prezentat, asistentul precizând ulterior că fiul nu mai locuieşte cu ei. Având în vedere acest lucru, i s-a propus din nou plasarea celui de-al doilea copil, dar asistentul a refuzat pe motiv că nu are reţea de sprijin şi spaţiu suficient“, a explicat Ni­culina Karacsony, director general adjunct DGASPC.

Fostul asistent maternal ocroteşte un tânăr de 19 ani, elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic de Transporturi din Iaşi, încă de când acesta avea doar patru ani. Anul trecut, Lenuţa Tăcuţanu şi sora sa, Mihaela Rădeanu, la rândul ei asistent maternal, şi-au exprimat nemulţumirile faţă modul în care DGASPC încearcă să con­vingă asistenţii maternali să ia în plasament, pe lângă copilul deja încredinţat, un al doilea minor. Angajatele susţineau că pentru reînnoirea atestatului de asistent maternal, după ce direcţia le-au evaluat posibilităţile de creştere a tinerilor pe care îi aveau deja în îngrijire, comisia de evaluare le-a eliberat actul cu menţiunea că în document era precizat faptul că asistentele pot lua în ocrotire încă un copil. Însă, când Tăcuţanu le-a explicat re­prezentanţilor comisiei că nu vrea să-şi asume responsabilitatea pentru un alt copil, aceştia au decis sancţionarea ei pe motiv că nu-şi îndeplineşte sarcinile de lucru.

„Prima dată ne-au avertizat, iar a doua oară ne-au sancţionat cu 10% din salariu. Atunci am decis să mergem în instanţă. Iniţial am câştigat, dar direcţia a făcut recurs şi a câştigat, cu toate că noi nu am primit vreo citaţie pentru proces. Săptămâna trecută când am mers la reatestare nu mi-au mai înnoit atestatul şi acum mi-am depus actele pentru şomaj pentru că băiatul în vară termină şcoala. Eu le-am explicat că vreau un alt copil, dar nu de câteva luni, cum voiau să-mi dea, ci măcar de trei ani“, a declarat asistentul maternal.

Conform DGASPC, judeţul Iaşi se confruntă în ultimii ani cu o criză de asistenţi maternali, pentru că pe de o parte aceştia pleacă în străi­nătate, iar pe de alta renunţă la reînnoirea atestatului, iar locurile rămase libere nu se pot ocupa.
 

Comentarii