ATENŢIE! De mâine, la medic vă prezentaţi obligatoriu cu cardul de sănătate

luni, 31 august 2015, 01:57
3 MIN
 ATENŢIE! De mâine, la medic vă prezentaţi obligatoriu cu cardul de sănătate

Ce se întâmplă dacă totuşi nu avem la noi cardul de sănătate sau dacă, mai rău, nu avem aşa ceva nici măcar acasă? 21.000 de ieşeni nu şi-au ridicat deocamdată cardul.

De mâine, toate serviciile medicale, cu excepţia urgen­ţelor, se vor acorda asigu­ra­ţi­lor numai în baza cardului na­ţional de sănătate. Pacienţii sunt obligaţi să se prezente atât la medicul de familie, cât şi la specialist sau farmacie cu documentul medical, care le va asigura gratuitatea îngriji­ri­lor de specialitate, în limi­te­le legii.

Dintre cele 600.000 de carduri aferente judeţului Iaşi, Casa Judeţeană de Asi­gu­­rări de Sănătate (CJAS) mai are de distribuit încă 21.000 de documente, printre acestea nu­mărându-se şi cardurile asigu­raţilor Casa OPSNAJ. Potri­vit reprezentanţilor institu­ţiei, acum şase zile, când până la termenul anunţat de CNAS şi de Ministerul Sănătăţii mai era o săptămână, numărul so­licitărilor adresate de asiguraţi nu a crescut, ci s-au men­ţinut la acelaşi nivel din ul­ti­mele luni.

„Înregistrăm câte 400-500 de cereri zilnic, asi­guraţii preferând să ni se a­dreseze în prima parte a zi­lei. Din cardurile distribuite până în prezent, în jur de 300 de persoane au refuzat documentul medical din dife­rite motive, printre acestea regăsindu-se şi cele de ordin religios. Oricum, raportat la numărul total de carduri, vorbim de o cifră nesemnificativă“, a arătat ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS.

Pentru a fluidiza distribuţia car­dului şi pentru ca documentul să ajungă la toţi asiguraţii din judeţ, reprezentanţii CJAS îi încurajează pe medicii de familie să vină la sediul instituţiei să depună cerere pentru eliberarea actelor tuturor asi­guraţilor de pe listele lor. „Momentan, doar 15 medici de familie din cei 450 au fă­cut această solicitare. Pen­tru asiguraţii mai în vârstă, pentru cei bolnavi, pentru cei fără un aparţinător ar fi o soluţie binevenită“, a mai pre­cizat preşedintele CJAS.

Dacă nu ţi s-a emis card, ai noroc

Acesta a adăugat că asigu­raţii care nu au card de să­nă­tate pentru că nu a fost emis vor beneficia de servicii me­dicale, pentru că orice furnizor poate verifica online da­că documentul a fost tipărit sau nu, fiind obligaţi să acor­de îngrijirile necesare în ca­zul în care actul nu a fost emis. Potrivit datelor Casei Naţio­na­le de Asigurări de Sănă­tate, două treimi din serviciile me­­dicale raportate în luna iulie s-au făcut în baza documentului medical. Implemen­tarea proiectului cardului de să­nă­tate a adus economii pen­tru CNAS din cauză că fo­lo­sirea lui nu a mai permis ra­por­tarea greşită sau falsă a unor servicii medicale.

Con­form conducerii Spitalului „Sfân­tul Spiridon“ pacienţii care ajung în unitatea medi­cală s-au obişnuit să se prezin­te încă de la internare cu cardul de sănătate. „În spitalul nostru, în jur de 80% din ser­viciile medicale se acordă în baza cardului. Mai sunt di­fi­cultăţi generate de faptul că unii asiguraţi încă nu şi l-au ridicat de la CJAS sau de faptul că sistemul informatic fiind accesat în ace­laşi timp de mai multe ori se blochează, însă se găsesc so­luţii de fiecare dată. Nu cred că vor fi probleme în spital începând cu 1 septembrie, pen­tru că noi am imple­me­tat proiectul din timp şi pacien­ţii s-au obişnuit“, a arătat ec. Ioan Bârliba, managerul spitalului.
 

Comentarii