Au început înscrierile la grădiniţă în Iaşi. Aflaţi ce acte vă trebuie la dosar

sâmbătă, 25 aprilie 2015, 16:50
3 MIN
 Au început înscrierile la grădiniţă în Iaşi. Aflaţi ce acte vă trebuie la dosar

Până pe data de 30 aprilie, ieşenii îşi pot înscrie copiii la grădiniţă în funcţie de programul pe care şi-l face fiecare instituţie, special pentru această perioadă.

În municipiul Iaşi sunt aproximativ 2.000 de locuri disponibile pentru anul şcolar 2014-2015, în cele 42 de grădiniţele de stat existente în municipiul Iaşi. La acestea se adaugă încă aproximativ 800 de locuri la grădiniţele private. La nivel de judeţ sunt disponibile aproximativ 28.000 de locuri pentru toate cele patru categorii de grupe din ciclul preşcolar: mică, mijlocie, mare şi pregătitoare.

Cererile de înscriere, majoritatea pentru grupa mică, vor fi discutate şi aprobate în cadrul Consiliului de Administraţie al fiecărei grădiniţe, listele cuprinzând atât cererile aprobate, cât şi pe cele respinse. În cazul în care vor rămâne locuri neocupate, Inspectoratul Şcolar Judeţean va mai organiza o sesiune de înscrieri la sfârşitul lunii august.

Dosarul de înscriere a mi­cuţilor trebuie să conţină următoarele acte: cererea de înscriere, completată la unitatea şcolară, copie după certificatul de naştere al copilului, copie după actul de identitate al părinţilor, adeverinţă de salariat şi dovada domiciliului.

Părinţii care doresc să-şi înscrie copilul la grădiniţă trebuie să se prezinte la instituţia de învăţământ preşcolar din proximitatea domi­ciliului cu dosarul de înscriere. „Au prioritate copiii de cinci ani, apoi cei de patru, şi în ultimă instanţă cei de trei ani. Aceste cereri vor fi rezolvate în funcţie de domiciliu, dar se va vedea şi proximitatea locului de muncă al părintelui. Doresc să atrag atenţia directorilor de grădiniţe, să fie atenţi la reînscrierea copiilor la programul prelungit, a celor care nu au plătit, deoa­rece apar probleme în luna în curs cu neplata hranei copiilor“, a specificat Camelia Gavrilă, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Ca în fiecare an, la unele grădiniţe din oraş, numărul de solicitări va fi mult mai mare decât numărul de locuri. În această situaţie, departajarea dosarelor se va face după anumite criterii. În primul rând, contează proximitatea domiciliului, apoi, dacă copilul mai are la grădiniţa în cauză un frate sau o soră mai mare. Prioritate mai au şi copiii cu un singur părinte, sau cei care au certificat de încadrare într-un grad de handicap. Începând cu anul 2015, Ministerul Educaţiei a anunţat că înscrierea copiilor cu vârsta de cinci ani va fi obligatorie, deoarece sunt copii care încă sunt ţinuţi acasă de părinţi şi daţi direct în clasa I, la şcoală. Aceştia riscă astfel să se confrunte cu un şoc şi o inadaptabilitate la grup.

Chiar dacă înscrierile trebuie să se termine peste tot în ţară până pe data de 1 august, Ministerul anunţă că aceste înscrieri pot continua şi după data limită, în funcţie de locurile rămase libere în unităţile de învăţământ. Pentru o mai bună transparenţă a procesului de reînscriere şi înscriere, grădiniţele vor afişa la vedere in­formaţiile privind capacitatea unităţilor de învăţământ, numărul de copii aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul ce vine la toate cele trei grupe, mare, mijlocie şi mică, criteriile după care se face selecţia şi ce documente trebuie la dosar. Grădiniţele mai sunt obligate să afişeze la sfârşitul fiecărei zile de înscrieri numărul de copii înscrişi şi reînscrişi zilnic.
 

Comentarii