AVOCATUL POPORULUI: Efectele simulației față de părțile contractului

miercuri, 12 iulie 2017, 01:50
2 MIN
 AVOCATUL POPORULUI: Efectele simulației față de părțile contractului

”În temeiul prevederilor constituționale care reglementează dreptul la informație, vă solicit să îmi comunicați dacă este posibilă încheierea aparentă a unui contract de vânzare-cumpărare, dar în realitate părțile să intenționeze să încheie un contraînscris de donație cu privire la același bun." M.P. – Iași

Prin simulație se înțelege operațiunea juridică în cadrul căreia printr-un act juridic public, dar aparent, denumit și simulat, se creează o altă situație juridică decât cea stabilită printr-un act juridic ascuns, secret, dar adevărat, denumit impropriu și contraînscris.

Cu alte cuvinte, voința reală a părților nu se regăsește în actul public, ci în cel secret.

Pentru a fi în prezența simulației, este necesar ca actul juridic ascuns să fie încheiat concomitent sau înainte de încheierea actului juridic public.

În ceea ce privește efectele simulației în raporturile dintre părți, în concordanță cu prevederile art. 1289 alin.1 Cod civil, contractul secret produce efecte numai între părți și, dacă prin natura contractului ori prin stipulația părților nu rezultă contrariul, între succesorii lor universali sau cu titlu universal.

Efectele actului secret se produc şi faţă de succesorii universali şi cu titlu universal ai părţilor, deoarece ei sunt continuatorii personalităţii autorului lor. De altfel, textul art. 1289 alin. (1) noul Cod Civil restrânge sfera avânzilor-cauză, în orice simulaţie, la categoria succesorilor universali şi cu titlu universal ai părţilor. Ba mai mult, succesorii universali şi cu titlu universal devin şi ei terţi propriu-zişi, faţă de actul secret, atunci când, prin simulaţie, autorul lor, parte contractantă, a urmărit să le fraudeze interesele.

Pentru a produce efecte, este însă necesar ca actul juridic secret să fi fost încheiat cu respectarea condițiilor de validitate.

Astfel, conform prevederilor art. 1289 alin.2 Cod civil, contractul secret nu produce efecte nici între părți dacă nu îndeplinește condițiile de fond cerute de lege pentru încheierea sa valabilă. Per a contrario, actul secret nu trebuie să îndeplinească și condițiile de formă, de vreme ce, în cazul în care forma ad validitatem ar fi forma autentică.

Cu alte cuvinte, atunci când pentru actul juridic real legea cere forma ad validitatem, acest act poate ”împrumuta” forma de la actul public, însă, dacă nici actul public nu respectă forma ad validitatem, atunci actul secret este lovit de nulitate absolută.

Consilier Carla Cozma, coordonator Biroul Teritorial Iași – Instituția Avocatul Poporului

Comentarii