Bacalaureatul a luat sfârşit: doi elevi prinşi copiind chiar la ultima probă

sâmbătă, 04 iulie 2015, 01:52
4 MIN
 Bacalaureatul a luat sfârşit: doi elevi prinşi copiind chiar la ultima probă

Emoţiile examenului de maturitate au luat sfârşit parţial în cursul zilei de ieri, când a avut loc ultima probă, cea la alegere.

Dacă absolvenţii de liceu încă mai au emoţii cu privire la rezultate, care se vor afişa săptămâna viitoare, alţii au respirat uşuraţi că au scăpat de stres. La această probă s-au înscris 5.841 de elevi, din care 252 au lipsit de la examen. Alţi doi au fost eliminaţi după ce au fost prinşi că încercau să copieze şi le-a fost scris pe lucrare „tentativă de fraudă”. Aceştia nu vor mai putea susţine examenul în următorele două sesiuni.

 
Subiecte de nivel mediu
 
Ieri, elevii au dat examen la nouă discipline, fiind proba la alegere, însă cei mai mulţi au ales biologia. „Mi-a căzut un subiect despre căile respiratorii, probleme de genetică, diviziunea celulară, sistemul circulator, măduva spinării şi boli ereditare şi boli genetice. Subiectele au fost de nivel mediu, mă aşteptam să fie mai greu. Am ales biologia pentru că mi s-a părut mai accesibilă. Am terminat lucrarea într-o oră jumătate”, spune Andrei, absolvent al Colegiului Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii, vechiul Tehnoton.
De alături, colegul său, Alex, adaugă: „A fost mai mult efectul de turmă: aproape toţi din clasă am dat la biologie. Noi vrem doar să trecem la această probă, am fost mult mai pregătiţi la celelate două”, a adăugat acesta. La Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din zona industrială, o parte dintre cei ieşiţi de la examen s-au oprit pe băncile din faţa şcolii pentru a mai dezbate subiectele. Mare le era bucuria când descopereau că la un subiect anume au acelaşi rezultat, adică pe cel bun.
 
Alţii însă ieşeau grăbiţi: „Ne vedem diseară. Ieşim?”, o întreabă o domişoară modită pe colega sa de braţ, în timp ce ies amândouă pe poarta şcolii. Când le-am întrebat de subiecte, au grăbit pasul şi n-au spus nimic. Majoritatea dintre cei care au ieşit de la examen în cursul zilei de ieri au refuzat să vorbească despre ce le-a căzut şi ce au scris. Alţii spuneau franc: „Nu mai ştiu ce a scris!”.
Alexandru a dat examen la fizică şi spune că i s-au părut accesibile subeictele. „Să dea Domnul să trec! La română şi la mate am făcut mai mult. Vreau să urmez Facultatea de Construcţii de Maşini de la UTI”, spune acesta. Aceeaşi facultate vrea să facă şi colegul său, Petronel Istrati, care a dat examen la biologie. „Mă aşteptam la subiecte mai grele, eu zic că iau în jur de 5. Dacă ne cădea mai greu, nu luam. Eu cred că o să ne iasă media la celelate probe. Acum două zile m-am apucat de învăţat la biologie, am învâţat miercuri şi joi”, spune dezinvolt acesta.
 
"Plec afară"
 
La o notă mai mare se aşteptă însă Teo Atanasiu, absolvent tot la „Mârzescu”. „Mi s-a părut uşor la biologie, sincer nu am învăţat deloc, abia am citit ceva ieri. Dar reţin uşor şi am mizat pe asta şi la celelate probe. Cred că am făcut de minim 7, am abordat toate subiectele. La mate şi română mă aştept să iau mai mult”, mărturiseşte Teo, spunând că se va înscrie luna aceast la Universitatea Agronomică.
Dintre toţi cei cu care am reuşit să vorbim ieri, la centrul de examen „Dimitrie Leonida”, Lidia a fost singura care nu vrea să se înscrie la facultate. Vrea să plece în străinătate la muncă, dar totuşi îşi doreşte să aibă şi o diplomă de "bac". „Mă aşteptam să fie mai uşor, am făcut din toate câte un pic, însă acum nu ştiu cât a fost bun. Sper să iau 5, să trec, şi să compenseze celelalte note. La restul a fost ok. După liceu nu mă voi înscrie la facultate, vreau să plec în afară”, spune aceasta.
Primele rezultate vor fi afişate marţi, 7 iulie, până în ora 12, şi tot atunci vor putea fi depuse contestaţiile, până la ora 16. Rezultatele finale se vor face publice pe 11 iulie, atât pe site-ul ministerului, cât şi la avizierele şcolilor.
 

Comentarii