Bacalaureatul special se va susţine luna viitoare, la Braşov

marți, 12 aprilie 2016, 01:55
2 MIN
 Bacalaureatul special se va susţine luna viitoare, la Braşov

Elevii ieşeni care au în perioada sesiunii de bacalaureat din vară olimpiade naţionale ori competiţii sportive pot da examenul mai devreme. Sesiunea examenului de bacalaureat special va avea loc în perioada 14-27 mai, la Braşov. Este valabil şi pentru elevii care susţin în aceeaşi perioadă admiterea la universităţile din străinătate.  

Comisia judeţeană de bacalaureat a Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov va nominaliza unităţile de învăţământ care vor găzdui centrele de examen şi de evaluare pentru această sesiune. Candidaţii se vor putea înscrie în perioada 14 – 15 mai, iar probele de evaluare a competenţelor se vor desfăşura începând cu 16 mai (când se va susţine evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă), apoi în perioada 18-19 mai va avea loc evaluarea competenţelor digitale, ultima evaluare fiind în perioada 20-21 mai, când va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. 

Probele scrise încep de pe 23 mai cu limba şi literatura română şi continuă pe 24 mai cu proba obligatorie a profilului, urmând ca pe 25 mai să fie proba la alegere a profilului şi specializării). Pe 26 mai, elevii de alte naţionalităţi vor suţine proba scrisă la limba şi literatura maternă. Rezultatele se vor afişa pe 26 mai, până la ora 18, iar contestaţiile pot fi depuse în intervalul 18-20. Rezultatele finale vor fi afişate pe 27 mai.

Elevii care au admitere la o universitare în străinătate trebuie să facă dovada că au fost acceptaţi, în etapa preliminară, la universităţile din străinătate care le solicită pentru înscriere diploma de bacalaureat, înainte de finalizarea examenului naţional de bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2016, şi că probele de admitere sunt programate în acelaşi timp cu probele examenului de bacalaureat, sesiunea iunie -iulie 2016. „Elevii care susţin examenul de bacalaureat în sesiunea specială îşi vor asuma întreaga răspundere pentru parcurgerea integrală a materiei din care vor fi elaborate subiectele de examen”, au precizat printr-un comunicat de presă reprezentanţii Ministerul Educaţiei. De asemenea, conducerea şcolii din care provine candidatul răspunde de încheierea situaţiei şcolare a acestuia în timp util.

Pe lista nominală de anul trecut s-au aflat înscrişi 107 elevi, din care şapte au fost din Iaşi, cinci dintre ei fiind elevi la Liceul cu Program Sportiv (LPS) din Copou. Acum doi ani, numărul a fost de 209 înscrişi la "bac"-ul special. Dacă în 2012 au dat examenele peste 800 de elevi, din care doar 300 au obţinut note de trecere, rigorile au crescut, iar numărul elevilor care dau "bac"-ul special a scăzut de la an la an.

 

Comentarii