Băieţel de numai nouă ani ucis de un cablu neizolat

luni, 03 iulie 2017, 01:50
4 MIN
 Băieţel de numai nouă ani ucis de un cablu neizolat

Micuţul rămăsese acasă fără părinţi şi a vrut să bage în priză firele fără ştecher ale unui casetofon. Distanţa mare faţă de Iaşi, peste 40 kilometri, şi faptul că nimeni nu a ştiut să-i acorde primul ajutor până la sosirea Salvării par să-i fi fost fatale micuţului, dacă acesta ar mai fi avut totuşi şanse de supravieţuire. În ce constă primul ajutor în cazuri de electrocutare?

O nouă tragedie s-a produs în acest sfârşit de săptămână, când un copil în vârstă de nouă ani s-a stins din viaţă după ce s-a electrocutat încercând să bage în priză două fire de la un casetofon. Ne­fericitul incident a avut loc sâmbătă după-amiază, în satul Hermeziu, din comuna Trifeşti, când copilul se afla fără părinţi în casă împreună cu ceilalţi fraţi ai săi. Din primele informaţii, părinţii acestuia erau plecaţi la altă familie în sat, lăsând acasă singuri cei cinci copii. La un moment dat, copilul a început să se joace cu firul electric al casetofonului, iar când l-a introdus în priza electrică, a fost curentat, probabil atingând partea neizolată. Ceilalţi frăţiori au început să plângă, iar unul dintre ei a mers la vecini şi le-a povestit tragedia.

Nu a avut cinesă-i dea primul ajutor

„Părinţii tocmai plecaseră de acasă la nişte vecini, în sat, iar acasă au rămas cinci copii, toţi minori. Copilul în vârstă de 9 ani ar fi pus mâna pe un fir care făcea legătura între un casetofon şi priză şi s-a electrocutat. Unul dintre copii a alertat o vecină, aceasta a intrat în casa lor şi a văzut că toţi plângeau. Copilul în vârstă de 9 ani era incon­ştient, iar femeia a sunat părinţii şi poliţia“, ne-a spus o cunoştinţă a familiei. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi a dispus o anchetă în acest sens, iar cel mai probabil părinţii vor fi decăzuţi din drepturi. „Facem verificări pentru stabilirea situaţiei de fapt şi s-a dispus necropsia pentru stabilirea cauzelor decesului“, a precizat Anca Vîjiac, din cadrul Poliţiei Iaşi. Sâmbătă, la faţa locului s-a deplasat un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă pentru a oferi îngrijiri medicale copilului, acesta fiind resuscitat mai mult timp, însă fără succes. La tragedie nu este exclus să fi contribuit şi faptul că nimeni nu a ştuit să-i acorde un prim-ajutor corect la faţa locului, în primele clipe de după electrocutare, şi până la sosirea Salvării, satul Hermeziu fiind situat la peste 40 kilometri de Iaşi. „Copilul a fost găsit în stop cardio-respirator, fiind neresponsiv la manevrele de resuscitare care s-au încercat timp de o oră şi 40 de minute“, a precizat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD de la Spitalul „Sf. Spiridon“.

Primul ajutor în caz de electrocutare

Copiii, în special cei de vârste mici, pot fi predispuşi la astfel de accidente cauzate de explorarea imprudentă a obiectelor electrice, în special atunci când sunt nesupravegheaţi. În astfel de cazuri, primul pas pe care trebuie să-l facă persoana care intră în contact cu victima este separarea sa de sursa de electricitate. Acest lucru constă în întreruperea sursei de curent, prin scoaterea din priză sau oprirea reţelei de la cutia de si­guranţe. Dacă nu este posibil acest lucru, se îndepărtează sursa de electricitate folosind un material izolant, cum ar fi o bucată de lemn, carton, plastic sau chiar o sfoară. Nu este recomandat sub nicio formă ca persoana aflată sub curent electric să fie atinsă. După îndepărtarea de sursa de curent, dacă persoana este inconştientă, trebuie solicitat de urgenţă un echipaj medical care să acorde îngrijiri de specialitate. Până la sosirea medicului, dacă victima este în stop cardio-respirator, se poate iniţia resuscitarea cardio-respiratorie, însă doar după întreuperea sursei de curent, în caz contrar existând pericolul de electrocutare a salvatorului. Dacă victima prezintă puls şi respiraţie spontană, va fi întins pe spate, poziţionat în afara oricărui pericol, şi supravegheată până la sosirea echipajului.

Pentru a preveni astfel de tragedii, se recomandă ca în casă să fie instalate prize securizate, să se evite prelungitoarele şi multiprizele, iar cablurile cu probleme să fie reparate sau aruncate dacă repararea lor nu este posibilă. În cazul copiilor mici, trebuie eliminată orice sursă care i-ar putea răni, mai ales cele de curent electric şi gaz, în special atunci când nu sunt supravegheaţi. (Mădălina OLARIU, Andrei DÎSCA) 

Comentarii