De Business

Punem punctul pe știi

CROCHIURI ECONOMICE

Balon de oxigen pentru sectorul naţional de armament. De unde vine ajutorul?

luni, 20 februarie 2017, 02:50
2 MIN
 Balon de oxigen pentru sectorul naţional de armament. De unde vine ajutorul?

Interesul oricărui stat este să dispună de o industrie proprie de apărare care să-i asigure produsele militare sensibile şi strategice, destinate satisfacerii necesităţilor de înzestrare ale armatei. Realitatea în cazul României este că firmele din acest sector au o situaţie economico-financiară dificilă, nedatorată neapărat crizei şi fenomenelor post-criză, ci mai ales nivelului scăzut al comenzilor statului şi al cererii externe.

Lucrurile sunt agravate şi de înzestrarea tehnică relativ depăşită a acestora, nevoia de investiţii în fluxurile de fabricaţie, dotări tehnologice, CDI ori eficientizarea consumului energetic al acestora devenind stringentă. Statul, la rândul său, în calitate de acţionar al acestor societăţi, nu dispune de resursele necesare susţinerii unor programe de investiţii în această direcţie. În contextul în care de realizarea produselor militare şi asigurarea aprovizionării pe timp de pace, criză sau război, depinde evitarea vulnerabilităţilor şi riscurilor cu impact major asupra securităţii ţării, se pune problema identificării unor resurse cât de cât acoperitoare. Pe moment, soluţia găsită de Executiv constă în schimbarea regimului sumelor obţinute din vânzarea de active de către societăţile din industria naţională de apărare care au un plan aprobat de restructurare sau reorganizare.

Astfel, începând cu 13 februarie a.c., prin Ordonanţa de urgenţă nr. 15/2017 s-a stabilit ca 60% din respectivele încasări să fie în mod obligatoriu destinate efectuării de investiţii de natura sus-arătată. Necunoscându-se voloarea operaţiunilor de vânzare a activelor respectivului sector, nu se pot face aprecieri asupra măsurii în care sunt aduse rezolvări problemei ca atare. Însă, cu certitudine, climatul regional geopolitic actual reclamă alocări substanţial sporite pentru dezvoltarea şi modernizarea capacităţilor de producţie ale operatorilor economici din industria de apărare.  

 

 

Comentarii