Blăjuţ: Pensiile sociale sunt egale cu pensiile celor care au contribuit 25 de ani!

sâmbătă, 12 iulie 2014, 01:58
2 MIN
 Blăjuţ: Pensiile sociale sunt egale cu pensiile celor care au contribuit 25 de ani!

Deputatul ieşean acuză PSD că promite pensii mai mari, fără a avea vreo intenţie clară de a reforma cel mai prost sistem de pensii din UE.

Deşi specialiştii atrag atenţia că sistemul de pensii din România se apropie de o criză gravă, PSD promite din nou pensii mai mari. În opinia deputatului independent Viorel Blăjuţ, înainte de toate, guvernanţii ar trebui să propună o reformă radicală a sistemulul de pensii, care să atenueze atât riscurile, cât şi inechităţile.

„Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a promis din nou zilele acestea că pensiile vor creşte din anul 2015. De asemenea, ministrul pesedist a dat asigurări că tinerii de azi vor avea la rândul lor pensii. Este uimitor cât de vizionară este Rovana Plumb, care ştie ce se va întâmpla peste 40 de ani! Când, dacă rata de natalitate rămâne constantă, în cel mai bun caz, în România vor mai trăi doar vreo 15 milioane de oameni!

Afirmaţiile au fost făcute în contextul în care specialiştii atrag atenţia că sistemul de pensii de la noi este cel mai prost din UE şi că peste 10 ani va intra într-un grav moment de ciză. Îmbătrânirea populaţiei, numărul mare de tineri şomeri, dar şi de asistaţi social, sunt printre principalele cauze ale crizei care se profilează. De aceea, înainte de toate, PSD trebuie să propună o reformă radicală a sistemului de pensii, pentru a atenua orice fel de risc. Dar şi pentru a elimina aberaţiile din sistem, în care anumite pensii sociale, adică ale unor oameni care nu au muncit niciodată, sunt egale cu pensiile unor români care au muncit şi contribuit la sistemul de pensii vreme de 25 de ani!

Dacă PSD rămâne doar în zona populismului, atunci, în viitorul apropiat, problema nu se va mai pune în termenii creşterii sau micşorării pensiilor. Ci se va reduce la o întrebare extrem de gravă: cine ne va mai plăti pensiile?“, ne-a declarat deputatul Blăjuţ.

Într-o apariţie televizată, în care a mărturisit că vorbeşte zilnic la telefon cu ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, Rovana Plumb a declarat că, din anul 2015, pensiile pot creşte cu minimum 4% şi maximum 4,4%.

Comentarii