Blonda vopsită

marți, 09 decembrie 2014, 02:50
3 MIN
 Blonda vopsită

Ce şanse mai are PMP?

Loviturile recente încasate prin ricoşeu de către Elena Udrea au pus-o atât pe ea, cât şi Partidul Mişcarea Populară într-o postură dificilă. Misiunea politică a blondei celei cinsite într-o lume a bărbaţilor bruneţi şi corupţi pare compromisă. Alături de un (fost) soţ care înşală, de o bună prietenă care minte şi de un partener de afaceri care fură cu zecile de milioane de euro, e greu să crezi că cineva şi-ar păstra prea multă vreme inocenţa feciorelnică.

De altfel, declaraţiile confuze din ultimul timp ale Elenei Udrea, ce au variat de la acuzaţii ciudate la adresa lui Boc până la triste confesiuni, pe sub breton, legate de o eventuala retragere din lumina reflectoarelor, au demonstrat că blonda lui Băsescu a resimţit şocul loviturilor. Dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, cu siguranţă că PMP nu ar mai depăşi baremul de 5%. Iar Elena Udrea, şefa partidului, ar fi obligată să se întoarcă la croşetat.

Şi totuşi, pentru sănătatea democraţiei din România, avem încă nevoie de o a treia forţă politică importantă. Împărţirea puterii doar între PSD şi PNL va valoriza în continuare egoista UDMR, dar şi partide parazite, precum PC şi UNPR. Şi-i va reinventa permanent pe cei de care ne-am săturat până peste cap. Ba chiar şi de dragul simetriei, ar fi bine să putem alege mereu (căci, până la urmă, poate că doctrinele vor mai însemna câte ceva!) între o stângă, o dreaptă şi un centru. Autentice.

Dar, lovit groaznic în partea blondă, Partidul Mişcarea Populară e pe cale să se scufunde. Singurul care îl mai poate salva rămâne tot Traian Băsescu, taman cel care a umblat până acum cu blonda vopsită. Iar Băsescu, care a anunţat deja că se va înscrie în PMP, ştie să lupte şi mai ales ştie să câştige. Dar mai vrea să câştige?

Habar n-am care sunt planurile "secrete” ale lui Băsescu pentru revigorarea PMP. Am putea asista la fuziuni, la absorbţii, la schimbări de titulatură ori de doctrină, dar niciuna dintre aceste mutări nu este cu adevărat esenţială. Ci tocmai renunţarea la Elena Udrea, pe care o percep nu ca pe un personaj distinct, ci îndeosebi ca pe un personaj colectiv extrem de dăunător vieţii politice româneşti, în general. Elena Udrea este un nume pentru toţi indivizii care nu mai au ce căuta pe scena politică. A celor care, sprijiniţi de o cabală financiară cu damf penal, trec prin toate partidele şi se caţără în toate funcţiile indiferent de propria pregătire. De regulă, una extrem de precară.

Băsescu a greşit. Nu a venit vremea femeilor în politică. La fel, cum nu este şi nici nu ar trebui să fie doar vremea tinerilor în politica românească. Dar a venit vremea politicienilor capabili să schimbe ceva. A oamenilor oneşti, care pot duce un proiect de interes general până la capăt. Va câştiga cine a înţeles cel mai bine acest lucru.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii