Bolnavii de cancer din Iaşi se bazează pe noroc, nu pe ştiinţă pentru o şansă la viaţă

joi, 03 octombrie 2013, 01:50
3 MIN
 Bolnavii de cancer din Iaşi se bazează pe noroc, nu pe ştiinţă pentru o şansă la viaţă

Acceleratorul de particule de la Spitalul „Sf. Spiridon“ se defectează foarte des, periclitând astfel tratamentul a zeci de bolnavi de cancer.

Şedinţele de radioterapie s-au transformat într-un joc de noroc pentru o parte dintre pacienţii oncologici din Iaşi. Acceleratorul de particule de la Spitalul „Sf. Spiridon“, cu o vechime de peste 10 ani, se defectează din ce în ce mai des, obligându-i pe bolnavi să-şi amâne tratamentul. Ultima dată s-a stricat în cursul zilei de marţi, terapia a aproximativ 80 de persoane fiind dată peste cap. Primul gând al pacienţilor a fost să se îndrepte spre Institutul Regional de Oncologie (IRO), unde a fost pus în funcţiune acceleratorul performant de 10 MeV, însă li s-a explicat că acest lucru nu este posibil şi au fost rugaţi să aştepte până se repară aparatul de la „Sf. Spiridon“. „Au fost într-adevăr câteva probleme la acceleratorul vechi, dar între timp au fost remediate. A dat nişte erori şi am preferat să-l oprim pentru a le corecta. S-a lucrat la el până după-amiază târziu, iar în cursul nopţii (n.r. – noaptea de marţi spre miercuri) s-au făcut probele. De astăzi (n.r. – miercuri), se reia activitatea. Pacienţii trebuie să înţeleagă că nu se pot muta de pe un accelerator pe altul. Există diferenţe majore între cele două aparate. Vorbim de doze diferite de radiaţie şi, implicit, de planuri distincte de tratament“, a afirmat ec. Mirela Grosu, manager IRO.

Dincolo de anii de uzură pe care i-a acumulat acceleratorul de la „Sf. Spiridon“, acesta este zilnic suprasolicitat, fiind folosit la o capacitate mai mare decât cea recomandată de producători. Adresabilitatea pacienţilor oncologici este în creştere şi, pentru că la IRO nu se lucrează decât într-o singură tură în Secţia de Radioterapie, din lipsă de tehnicieni, majoritatea pacienţilor sunt în continuare trataţi cu ajutorul aparatului vechi. Dacă la acceleratorul mic, de la IRO, pot face şedinţe de radioterapie cel mult 50 de bolnavi pe zi, pentru că este mult mai complex şi extrem de precis în poziţionarea pacientului, la aparatul de la „Spiridon“ îşi urmează tratamentul şi 100 de persoane, zilnic. Situaţia se va schimba abia odată cu punerea în funcţiune a celui de-al doilea accelerator de la IRO, de 15 MeV, când aparatul vechi va fi oprit pentru a fi reparat şi perfecţionat. Până atunci, mai durează însă. „Aprobările de punere în funcţiune a acceleratorului de putere mare iau timp, apoi urmează procedura de comisionare, care de asemenea durează câteva săptămâni. O variantă fezabilă în ceea ce priveşte momentul în care va putea fi utilizat noul aparat ar fi pe la începutul anului viitor“, a precizat dr. Gabriel Dimofte, director medical IRO.

Până în 2014, bolnavii sunt nevoiţi să-şi încerce norocul în continuare la Spitalul „Sf. Spiridon“. De un singur lucru trebuie să fie siguri: deşi este uzat, aparatul nu prezintă niciun risc în urmarea şedinţelor de radioterapie. „Se fac teste de siguranţă la fiecare pacient în parte, ceea ce înseamnă că dozele sunt corecte. Iar când dă o eroare, acceleratorul se blochează, nu mai funcţionează. Pacienţii trebuie să ştie că nu au motiv de îngrijorare“, a încheiat dr. Dimofte.

Comentarii