Campania „Căciulă, fular şi mănuşi“ pentru 130 de copii necăjiţi

Bucurie! Sacul Moşului începe să se umple pentru copiii din Hărpăşeşti

vineri, 11 decembrie 2015, 03:00
5 MIN
 Bucurie! Sacul Moşului începe să se umple pentru copiii din Hărpăşeşti

Donatori numeroşi şi în a treia zi a campaniei „Ziarului de Iaşi“ pentru ajutorarea copiilor sărmani dintr-un sat al judeţului. Mai mulţi ieşeni au donat ieri între 100 şi 300 de lei, iar viceprimarul Gabriel Surdu, 1.000 de lei. Copiii de la grădiniţa şi şcoala din Hărpăşeşti au însă în continuare nevoie de ajutorul ieşenilor, fie el cât de mic, pentru a avea un Crăciun ceva mai vesel.

Povestea copiilor de la şcoala din Hărpăşeşti, majoritatea proveniţi din familii numeroase, fără posibilităţi financiare, a impresionat mulţi ieşeni care au venit să dea o mână de ajutor campaniei noastre de Crăciun „Căciulă, fular şi mănuşi“. După o vizită acasă la doi dintre elevii şcolii, am constatat că părinţii nu au posibilitatea să le facă nici măcar un brăduţ sărăcăcios în seara de Ajun.

Cei 130 de şcolari din Hărpăşeşti nu-şi doresc decât căciuliţe groase, prin care să nu treacă vântul, şi mănuşi care să nu se ude la primul contact cu zăpada, dar şi câteva lucruri care să le îndulcească copilăria. Donaţiile adunate până acum sunt dătătoare de speranţe.

Şi o eugenie înseamnă mult

Pe lângă cadourile pe care „Ziarul de Iaşi“ le va duce la fiecare şcolar şi preşcolar, cele două familii pe care le-am vizitat împreună cu domnul învăţător Stan Petru vor beneficia de ajutoarele aduse la redacţie de către ieşeni, ajutoare ce vor fi împărţite pe vârste pentru fiecare copil în parte. Aceste ajutoare vor fi duse celor două familii nevoiaşe în aceeaşi zi cu cadourile.

Întrebaţi în timpul vizitelor noastre ce-şi doresc de la Moş Crăciun, copiii din Hărpăşeşti dau dovadă de o modestie ieşită din comun. Aceştia vor câteva dulciuri şi, pe ici-colo, o jucărie. Poate şi din cauza faptului că la mulţi Moşul nici nu apucă să vină, pentru că nu are cu ce.

La această şcoală învaţă copii care acasă au peste şase fraţi, în unele cazuri chiar 10. Pentru ei, chiar şi o eugenia înseamnă mult, când o găsesc sub pernă. Cele 68 de fetiţe şi cei 59 de băieţei aşteaptă cu nerăbdare cadourile, care vor fi duse săptămâna viitoare, într-o zi pe care o vom anunţa.

De la deschiderea campaniei, numeroşi ieşeni au dorit să ajute cu ce pot, chiar dacă nu cu bani. Aceştia au venit cu hăinuţe, unele chiar pentru bebeluşi, ce vor fi date elevilor cu fraţi mici acasă. Alţii au ţinut să cumpere ei ciorapii, şosetele sau globurile de pus în brad şi să le trimită prin intermediul nostru. 

Mesaje de donatori

Vicol Radu, de exemplu, a adus o cutie cu haine pentru fetiţe. Tot în cursul zilei de ieri, Ion Lemnaru, un ieşean care a venit în numele familiei şi al unor prieteni, a donat suma totală de 800 de lei. Dintre aceştia, 200 sunt din partea dumnealui, 100 de lei sunt din partea soţiei, Elena Lemnaru, alţi 100 de lei din partea lui Andrei, fiul, alţi 100 de lei din partea Cătălinei, fiica sa, şi câte o 100 de lei din partea colegilor Viorica Matrană, Cristina Daniliuc şi Cristina Chişcă.

„Le doresc copiilor să creadă în viitor, să fie optimişti, chiar dacă e mai greu. Condiţiile acestea îi vor pregăti pentru viaţă“, a fost mesajul ieşeanului pentru cei 130 de şcolari din Hărpăşeşti.

O donaţie în valoare de 1.000 de lei a venit şi din partea viceprimarului Gabriel Surdu, care a ţinut să menţioneze: „Copiii din Hărpăşeşti, ca toţi copiii din România, au destulă minte, ca prin acest ajutor iniţiat de «Ziarul de Iaşi» şi alte asemenea fapte bune să ajungă în poziţii sociale care să le permită să ia decizii corecte când vor fi maturi. Sper ca deciziile lor să fie atât de înţelepte încât să nu mai avem copii săraci în România, iar atunci când părinţii nu pot, sau nu au condiţiile necesare întreţinerii lor, să avem un stat puternic care să aibă grijă de propriii săi copii“.

Până în prezent, sume mai mari au donat deputatul Viorel Blăjuţ, 3.000 de lei, şi firma Focality – 5.000 de lei. Ultimele trei donatoare ale zilei de ieri au fost Ionela Stătescu – 200 de lei, Constanţa Mocanu – 100 de lei şi Aurelia Maria – 100 de lei. În această campanie ne vor fi alături şi cei de la Ateneul Tătăraşi, care la spectacolul de duminică vor monta o urnă în care să se strângă fonduri de la ieşenii care vor veni la spectacol, şi care vor dori să ajute cu bani copii din Hărpăşeşti pentru cadouri de Crăciun.

Cei care doresc să ajute în această campanie sunt aşteptaţi la sediul redacţiei, bd. Nicolae Iorga, nr. 35. Mai multe detalii, la telefon: 0232/271.271. La acelaşi număr, firmele pot obţine detalii despre numărul de cont de trezorerie al şcolii Popeşti, de care aparţine şcoala Hărpăşeşti, şi despre contractele de sponsorizare tip, în dublu exemplar, care sunt necesare în asemenea situaţii, şi care pot fi transmise la cerere chiar şi prin fax.

Lista onorabilă a donatorilor:

Viorel Blăjuţ, deputat indep. – 3.000 lei
Cristi Nedelcu, Octavian Pilă, Vicol Radu, Manuela Pădurariu, ieşeni anonimihaine, jucării
Ilie Dumbravă, pensionar – 10 lei
Focality5.000 lei
Fraţii Pricop300 lei
Gabriel Surdu, viceprimar – 1.000 lei
Ionela Stănescu200 lei
Constanţa Mocanu300 lei
Ion Lemnaru200 lei
Elena Lemnaru100 lei
Andrei Lemnaru100 lei
Cătălina Lemnaru100 lei
Viorica Matrană100 lei
Cristina Daniliuc100 lei
Cristina Chişcă100 lei
Aurelia Maria100 lei

Ateneul Tătăraşiconcert caritabil

VEDEŢI ŞI:

FOTO: Lecţii făcute la opaiţ şi ghiozdane pe care scrie „Nu cerşi!“. Merită mai mult!

FOTO: Visele premianţilor din Hărpăşeşti care merg cu căruţa la şcoală. Primele ajutoare

CAMPANIE ZDI (IMAGINI): 130 de copii nu au nici şosete în picioare. Să îi ajutăm!

Comentarii