Aviz pofticioşilor:

Campionatul naţional de pizza se desfăşoară la Iaşi

Competiţia va avea loc în Piaţa Unirii, la sfârşitul săptămânii, şi este parte a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer liber. „Competiţia va avea loc indiferent de vreme.

joi, 28 martie 2013, 02:50
3 MIN
 Campionatul naţional de pizza se desfăşoară la Iaşi

În acest sfârşit de săptămână, Iaşul va găzdui, în premieră, un campionat naţional de pizza. Acesta se va desfăşura în cadrul Cupei Moldovei în Gastronomie, parte a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer liber, care va debuta sâmbătă, în Piaţa Unirii şi la Hotel Unirea.

 

 
Cei interesaţi să participe se pot înscrie gratuit în cursul zilei de sâmbătă, urmând ca duminică, începând cu ora 12, să-şi demonstreze talentul culinar în a pregăti pizza.
Fiecare concurent va avea la dispoziţie 20 de minute ca să pregătească, în cuptoarele organizatorilor, câte o pizza clasică pentru juriu, respectiv pentru public şi presă, folosind propriile ingrediente. „Trebuie să vină cu ingredientele de acasă, pentru că fiecare are metoda lui de a pregăti pizza, folosind un anumit tip de blat, un anumit fel de mozarella… Ca să nu fie comentarii, nu le impunem noi ingredientele. Pot veni cu aluatul pregătit de acasă”, a menţionat Teodora Negoiţă, responsabil promovare eveniment din partea Asociaţiei Culturale Euro-Est Alternativ. Înainte de startul campionatului, chef Claudiu Toader, de la care concurenţii pot solicita sfaturi, va realiza o demonstraţie practică. Concurenţii care vor întruni cel mai mare punctaj din partea juriului, clasându-se pe primele trei locuri, se vor califica în finala Campionatului Naţional de Pizza, ce va avea loc în Capitală, la finalul lunii septembrie. Juriul, format din maeştri bucătari invitaţi din Malta, Finlanda, Elveţia, Germania şi Serbia, vor pune preţ pe gustul fiecărei pizza, dar şi pe modul de prezentare a acesteia. Festivitatea de premiere a câştigătorilor este programată duminică, în jurul orei 21. Ca şi la ediţiile precedente, Cupa Moldovei în Gastronomie se va desfăşura pe cele trei categorii cunoscute. Bucătarii profesionişti vor găti sâmbătă, dar şi duminică, pe scena special amenajată în Piaţa Unirii preparate etnice, preparate din carne de pui, din carne de porc şi din peşte. „Pe scena evenimentului, câte 4 bucătari profesionişti vor găti simultan, din oră în oră, cu juriul lângă ei. Din ingredientele proprii, fiecare trebuie să pregătească câte două porţii, însă nu mari ca cele de la restaurant”, a explicat Teodora Negoiţă. Cel mai probabil, şi anul acesta categoria de campionat cea mai atractivă va fi cea destinată bucătarilor amatori pasionaţi de gătitul la ceaun. Sâmbătă, aceştia vor trebui să pregătească ciorbe, iar duminică tocăniţe bine condimentate. Mâncarea va fi degustată de juriu, dar şi de persoanele prezente ca spectatori, având în vedere că fiecare participant trebuie să gătească pentru a asigura 100 de porţii. La această categorie de concurs, ingredientele necesare sunt puse la dispoziţie de organizatori. „Competiţia va avea loc indiferent de vreme. Se va ţine şi pe ploaie, şi pe ninsoare, în corturi special amenajate”, a precizat Teodora Negoiţă. Interes va trezi, cu siguranţă, şi categoria de prezentare artistică. Sâmbătă, la parterul Hotelului Unirea, bucătari profesionişti şi amatori se vor întrece pentru a impresiona juriul şi publicul prin modul de prezentare a unor preparate reci, a unor deserturi, a unor produse de patiserie ori a unor sculpturi realizate în legume sau fructe.

 

 

Comentarii