Când banii au culoarea curcubeului: Mobilierul de pe marginea drumului, de două ori mai scump ca la Ikea

marți, 15 decembrie 2015, 02:58
3 MIN
 Când banii au culoarea curcubeului: Mobilierul de pe marginea drumului, de două ori mai scump ca la Ikea
SC Rainbow Company livrează un set cu o masă, două bănci şi două coşuri de gunoi la preţul de 3.550 lei, fără TVA.

Pe marginea drumurilor naţionale vor fi înşirate bănci şi coşuri de gunoi poleite cu aur. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a cumpărat 573 de seturi de mobilier de parcare, compuse dintr-o masă, două bănci cu spătar şi două coşuri de gunoi, contra sumei de două milioane de lei. În medie, fiecare set va costa 3.550 lei, fără TVA. Aceasta, în condiţiile în care produse asemănătoare făcute de SC Servicii Publice sau vândute de magazinele de specialitate nu trec de jumătate din acest preţ. „Noi nu am avut nicio treabă cu licitaţia. A fost organizată de CNADNR, noi fiind doar beneficiari. Le aşteptăm să vină la Iaşi, probabil pe la primăvară, pentru a le instala în parcările de pe marginea drumurilor noastre”, a spus şeful Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri, Ovidiu Laicu.

Din cele 573 de seturi de mobilier de parcare, 30 sunt destinate DRDP Iaşi. Conform caietului de sarcini, masa, băncile şi coşurile de gunoi trebuie realizate din profile reciclate şi reciclabile care să nu necesite o întreţinere specială şi să limiteze riscul de a fi distruse, vandalizate sau furate. Ele trebuie să aibă o durată de durată de 10 ani, expuse în aer liber. Masa trebuie să aibă 200 x 60 cm, băncile să aibă dimensiunea de 200 x 40, iar coşurile de gunoi să aibă o capacitate de 100 litri. La licitaţie s-a prezentat o singură firmă, Rainbow Company Production SRL, care a solicitat 2,03 milioane de lei pentru furnizarea celor 573 de seturi de mobilier.

Societatea nu se află de altfel la primul contract de acest gen cu CNADNR. Anul trecut, Rainbow Company a fost tot singura participantă la o altă licitaţie organizată de CNADNR, pentru cumpărarea a 190 de seturi de mobilier de parcare, din care 50 pentru Iaşi. Preţul final al contractului a fost de 712.500 lei, adică 3.750 lei pentru fiecare set. Spre comparaţie, un set de mobilier de grădină format din masă şi două bănci, din lemn de pin şi fier, costă la Ikea 1.497 lei, inclusiv TVA, iar un set de masă şi bănci pliabile, tot din lemn şi fier, sunt vândute de VidaXL cu 499 de lei. „Noi nu fabricăm mobilier urban din plastic, ci din lemn şi fier forjat sau fontă. Cea mai simplă bancă, fără spătar, o livrăm la 260 de lei. «Valentina», din fontă, cu spătar, cel mai obişnuit tip stradal, este 750 de lei, fonta fiind un material scump. O bancă tip «Ciric», din fier forjat şi cu spătarul mai elaborat, este 850 de lei. Coşurile de gunoi sunt 107-153 de lei, în funcţie de tip, iar o masă de şah, cum sunt cele din parcuri, costă 320 de lei”, a precizat directorul Servicii Publice SA, Laurenţiu Ivan, întrebat asupra costurilor unor astfel de produse.

Comentarii