De Business

Punem punctul pe știi

Carne tocată, retrasă de la vânzare din Kaufland Iaşi. Scandalul carnii, un nou episod

joi, 21 martie 2013, 02:50
4 MIN
 Carne tocată, retrasă de la vânzare din Kaufland Iaşi. Scandalul carnii, un nou episod

 

Suspiciuni peste suspiciuni. În ultima perioadă, producătorii care au expuse produse din carne de vită pe rafturi au început să fie controlaţi la sânge de autorităţile abilitate şi Iaşul nu a făcut excepţie. Aproximativ 40 de probe au fost trimise în laboratoare pentru a fi verificate, însă în Iaşi nu s-a confirmat până acum că ar exista carne de cal vândută în loc de carne de vită. Cu toate acestea, surse din cadrul lanţului de magazine Kaufland ne-au spus că începând de săptămâna trecută şi până ieri a fost retrasă o cantitate de 110 kilograme de pe rafturile celor patru supermarketuri din Iaşi. Motivul? Carnea retrasă fusese adusă la Iaşi de la o firmă din Ploieşti. Este vorba de aceeaşi societate care livra carne pentru un Kaufland din Bucureşti, supermarket în care se bănuieşte că produsul ar fi din carne de cal şi nu de vită cum era înscripţionată. Mai mult, în urmă cu două zile şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Prahova a spus că în urma analizelor s-a confirmat că marfa era din carne de cal. Ulterior, la câteva ore reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară au spus că şeful DSV Prahova nu are dreptate din cauză că analizele nu au fost terminate. Societatea din Ploieşti a fost amendată cu suma de 30.000 de lei, iar şeful DSV Prahova a precizat că mai există trei probe trimise spre verificare la laborator şi că se aşteaptă rezultatele pentru acestea. De precizat este că aceste probe au fost prelevate de mititei produşi de aceeaşi firmă din Ploieşti. Ziarul de Iaşi a încercat atât telefonic, cât şi prim mail să obţină un punct de vedere de la Kaufland, dar până la închiderea ediţiei reprezentanţii lanţului de supermarketuri nu au dat vreun răspuns.  
 
3.500 de produse Danone scoase de pe rafturi
 
Carnea de vită nu este singura care a pus pe jar mai multe autorităţi din ţară. Nici laptele nu a scăpat, întrucât ideea că produsul ar putea conţine o substanţă cancerigenă numită aflatoxină a dus de asemenea la verificarea mai multor unităţi în care se produce sau se comercializează laptele. „S-au făcut teste pe probe prelevate din judeţ de la mai multe unităţi care se ocupă de producerea, procesarea sau comercializarea laptelui, însă nu a fost descoperit pe raza judeţului Iaşi lapte cu aflatoxină. Într-adevăr, testele de laborator au arătat că probele conţineau această substanţă, dar gradul de aflatoxină nu depăşea 0,05 PPT. Asta înseamnă că nu există un pericol ca ieşenii să se intoxice”, ne-au declarat surse din cadrul DSV Iaşi. Controalele instituţiei au vizat în judeţ 18 ferme de vaci, trei unităţi de procesare a laptelui, două centre de colectare, patru automate de lapte şi trei centre de prelucrare a laptelui independent. Suspiciunile au planat şi asupra produselor marca Danone. Chiar zilele trecute, reprezentanţii companiei au anunţat singuri că au retras de pe piaţă aproximativ 75 de tone de lactate deoarece aveau suspiciuni că acestea ar fi fost contaminate cu aflatoxină. Din cantitatea retrasă, în jur de 3.500 de produse Danone au fost scoase de pe rafturile magazinelor din Iaşi. Cei de la Danone au precizat însă că au trimis ei înşişi probe din cantităţile suspecte la un laborator european. Rezultatul? Lactatele, însemnând iaurt şi smântână, dar şi altele erau bune pentru consum.
 
 
Nu există nici o suspiciune asupra cărnii de curcan
 
 
Cu toate acestea, încrederea românilor în mai multe produse scoase la comercializat a scăzut considerabil. Într-o asemenea situaţie nefavorabilă se află şi reprezentanţii Peneş Curcanul care distribuie şi în magazinele din Iaşi produse din carne de curcan, atât proaspete, cât şi congelate. În acest caz, însă nu există acum niciun fel de suspiciune, iar testele de laborator făcute pe probe luate din magazinele Peneş Curcanul au arătat clar că respectiva carne nu a fost contaminată cu medicamente, aşa cum s-a speculat. „Având în vedere faptul că nu se susţine suspiciunea de contaminare cu medicamente de uz veterinar, alerta rapidă a fost închisă, iar loturile suspicionate aflate în reţeaua comercială internă nu sunt supuse niciunei restricţii”, s-a arătat în adresa trimisă de reprezentanţii DSV Braşov către conducerea societăţii ce deţine brandul Peneş Curcanul. Aceasta nu este singura confirmare că produsele din carne de curcan sunt bune pentru consum. „De când a izbucnit această alarmă falsă, vânzările noastre au scăzut cu peste 50%, pentru că oamenii nu mai au încredere să cumpere. În cazul nostru a fost vorba de o alarmă falsă, dar urmările sunt dezastruoase şi ne-am dori ca ieşenii să ştie că produsele noastre sunt în regulă şi au aceeaşi calitate cu care i-am obişnuit”, ne-a spus Ionuţ Roşu, administrator delegat al Peneş Curcanul.
 

 

Comentarii