Ce începe bine se termină prost

luni, 23 martie 2015, 02:50
4 MIN
 Ce începe bine se termină prost
Penicilina Iaşi – SCMU Craiova 2-3 (19, 14, -23, -16, -15) şi 1-3 (21, -17, -25, -18) în primele două meciuri ale barajului pentru menţinerea în Divizia A1 de volei feminin

 
O vorbă românească spune că ceea ce începe bine trebuie să se termine şi mai bine. Maestrul Murphy completează că ceea ce începe prost se termină şi mai prost. Pentru Penicilina Iaşi nu s-a inventat un teoretician al absurdului care să explice de ce ceea ce începe bine (chiar minunat!) se termină execrabil. Confirmarea este dublă, pentru că ambele partide din barajul pentru evitarea retrogradării au început excelent pentru fetele lui Rareş Puni. Nu neapărat că în prima partidă s-a realizat, destul de uşor, un 2-0 la seturi, dar şi pentru că în startul partidei a fost 6-0 şi 8-1 pentru fetele noastre, care au început în formula Mihaela Stîngă, Cristina Lungu, Ana-Maria Berdilă, Melinda Şipoş, Andra Streşină, cu Diana Studineanu libero. Şi chiar dacă oltencele au mai revenit pe parcursul primului set, totul mergea excelent, cu un al doilea act şi mai reuşit decât primul. A venit setul al treilea, mai exact jumătatea setului al treilea, când oltencele au chitit că punctul nevralgic în apărare era liberoul şi atunci Alina Gagea, Gabriela Dancu şi – mai ales – Ramona Breban – au început s-o ţintească pe nevinovata Diana, iar colegele ei au început să se molipsească de preluări aiurea. Pe atunci, nimeni din sală nu-şi închipuia că e vorba de “începutul sfârşitului”. Nu trebuie uitat că publicul ieşean – atâta timp cât spectatorii n-au fost dotaţi cu deltaplane să ajungă şi în tribuna a doua – a fost mai numeros ca niciodată, dar pentru a juca în elita voleiului îţi trebuie ceva mai mult. La 23-22 a fost o posibilitate de setball la o minge condusă de oltence, însă arbitrii n-au văzut şi s-a făcut 23-25. Dacă setul al patrulea a fost un coşmar pentru Penicilina, în tie-break s-a văzut un oarecare reviriment, după 8-5 pentru oaspete, fetele au revenit. Dar parcă scenariul din meciul cu Medicina din tur s-a repetat într-un meci cu mult mai mare impact. După prima minge de meci a Penicilinei (14-13), au clacat jucătoarele cu experienţă: Ana Berdilă, Cristina, chiar şi Andra Streşină (care a avut cel mai bun serviciu ieşean în această seară), iar Simona Mocanu a pus bomboana pe colivă. Dintre jucătoarele de rezervă introduse, merită remarcată Iuliana Fîcă. Au mai intrat Simona Filip, Ana Ursachi, Diana Macovei.
Speranţele la partida a doua s-au aprins după primul set, adjudecat de Penicilina după un început mai slab. Dar după aceea, s-a vădit că ieşencele au avut dorinţă mare, ambiţie, dăruire, dar a lipsit doar “putirinţa” şi mai ales “ştiinţa” şi atunci… geaba chichirez gâlceava. A fost un meci echilibrat, jucat la diferenţe mici (maximum 4-5 puncte diferenţă), însă întotdeauna Craiova a avut ceva mai mult. Chiar şi în setul III, încheiat cu un ispititor 27-25, echipa oaspete a condus ostilităţile, iar în cel de-al patrulea, filmul s-a rupt după primul time-out tehnic. Şi iată cum oltencele, ciuca bătăilor ieşene tot sezonul, au câştigat două meciuri la Iaşi exact când aveau mai multă nevoie. “Mergem să obţinem două victorii la Craiova. La fel cum ele au câştigat de două ori la Iaşi după ce am bătut noi de patru ori la Iaşi, de ce n-am putea şi noi să obţinem cele două victorii. Dacă n-aş crede că se poate, aş pleca de la Penicilina”, a spus Rareş Puni, antrenorul echipei. Meciurile de la Craiova vor avea loc pe 28 şi 29 martie, iar un eventual joc cu numărul 5 s-ar putea disputa pe 2 aprilie la Iaşi.
 
 
Vremea speculaţiilor
Pe la Sala Penicilina se tot vorbeşte că una dintre echipele din zona codaşă, CSM Satu Mare, ar fi foarte aproape să tragă obloanele, aşa că n-ar fi exclus să piardă confruntările cu codaşa clasamentului, CSU Cluj. Primele două confruntări au loc astăzi şi mâine la Satu Mare. De asemenea mai circulă şi varianta ca voleibalistele Sătmarului să spere că situaţia se va rezolva şi – în consecinţă – să-şi valorifice superioritatea în faţa echipei clujene. Din această situaţie s-ar desprinde o a treia variantă, ca Satu Mare să-şi păstreze locul, dar apoi să se retragă. Nu trebuie uitat nici faptul că cealaltă echipă ieşeană, Ştiinţa Miroslava – care a promovat anul trecut, dar a renunţat la participarea în elită – şi-a anunţat obiectivul de a se califica în turneul final de promovare.Deocamdată.
Rezultate înregistrate în celelalte partide din play-off disputate în week-end: Volei Alba Blaj – CSM Bucureşti 3-0 (20,16, 18) şi 3-1 (-23, 23, 19, 22); Ştiinţa Bacău – CSM Târgovişte 3-0 (13, 19, 14) şi 2-3 (-21, 17, -16, 17, -14)! – turneul I-IV, după sistemul “trei din cinci”; Dinamo – CSM Lugoj 3-0 (15, 17, 20) şi 3-0 (11, 21, 21); Medicina Târgu Mureş – Unic Piatra Neamţ 3-0 (20, 21, 18) – turneul V-VIII după sistemul “două din trei”.
 
 
 

Comentarii