De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cei ce intră în operaţii pot răsufla uşuraţi. Dezinfectanţi noi în spitalele ieşene

marți, 17 mai 2016, 01:54
2 MIN
 Cei ce intră în operaţii pot răsufla uşuraţi. Dezinfectanţi noi în spitalele ieşene

Spitalele au reluat programul normal de lucru în blocurile operatorii. Unităţile medicale care au avut contracte cu firma de distribuit dezinfectanţi Hexi Pharma au primit în cursul zilelor de weekend şi ieri comenzile pentru produsele înlocuitoare, astfel încât de ieri au reluat programul firesc în sălile de operaţie. 

Dacă vineri, sâmbătă şi duminică în unele unităţi medicale s-au operat doar urgenţele, de ieri chirurgii au intrat în sală inclusiv cu pacienţi cronici pe care îi aveau pe lista de aşteptare. „După ce s-au retras dezinfectanţii de la Hexi Pharma, s-a făcut achiziţie pentru produse înlocuitoare, care au fost recepţionate dimineaţă (n.r. – ieri, 16 mai). Comenzile primite acum sunt pentru dezinfectanţi necesari câteva zile. În termen scurt, se vor demara alte demersuri pentru achiziţie de urgenţă, iar după o perioadă vom face o achiziţie pentru aprovizionare pe termen mai lung“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“. Urgentistul a subliniat că în sălile de operaţie ale celui mai mare spital din Moldova intervenţiile chirurgicale s-au realizat începând de ieri fără temporizări determinate de lipsa dezinfectanţilor.

La rândul său, Institutul Regional de Oncologie (IRO) a fost aprovizionat cu dezinfectanţi înlocuitori ai produselor Hexi Pharma. Dacă la sfârşitul săptămânii trecute conducerea spitalului arăta ca activitatea medicală ar putea avea de suferit pentru că pe piaţă nu se găseşte soluţie apoasă de iod, în prezent, managerul IRO a explicat că a găsit produs înlocuitor. „Între timp am găsit soluţia la o firmă din Bucureşti, am deschis procedură de achiziţie directă şi mâine (n.r. – astăzi, 17 mai) dezinfectantul ne va fi livrat“, a explicat ec. Mirela Grosu, manager IRO. Maternitatea „Cuza-Vodă“, Institutul de Psihiatrie „Socola“ şi Spitalul de Copii „Sfânta Maria“, unităţile medicale care aveau în depozit dezinfectanţi Hexi Pharma, au găsit produse înlocuitoare încă de săptămâna trecută. 

 

Comentarii