Cei mai merituoşi elevi din Iaşi au locul asigurat la ce liceu doresc

sâmbătă, 09 iulie 2016, 01:55
2 MIN
 Cei mai merituoşi elevi din Iaşi au locul asigurat la ce liceu doresc

Dintre cei 26 de zecişti ieşeni de la Evaluarea Naţională, 8 vor putea intra oriunde vor dori deoarece au media de admitere la liceu 10. Pentru aceştia este suficientă o singură opţiune pentru repartizarea computerizată.  

Elevii de 10 sunt: Teodora Buleu de la Şcoala „D.D. Pătrăşcanu” din Tomeşti, Alexandra Corduneanu, Corina Dimitriu şi Matei Scoică de la Colegiul „Emil Racoviţă”, Sharon Lehăceanu, Irina Rotaru şi Oana Strugariu de la Colegiul Naţional şi Vlad Scoica de la Colegiul „C. Negruzzi” din Iaşi. Avem astfel câte trei elevi cu media de admitere 10 la Naţional şi "Racoviţă", şcolile care sunt de altfel şi cu cei mai mulţi zecişti, Naţional cu 17 elevi şi "Racoviţă" cu 5 elevi.

Chiar dacă examenul a trecut, elevii sunt încă pe baricade deoarece începe înscrierea la admitere. În perioada 8-12 iulie, absolvenţii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere, şi tot în această perioadă fişele vor fi introdse în baza de date computerizată.

Pe 20 iulie, unităţile de învăţământ gimnazial vor afişa listele cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal de stat din judeţ. Tot în aceeaşi zi, şi liceele vor afişa lista candidaţilor repartizaţi în acea unitate.

Candidaţii vor putea depune dosarele de înscriere la liceele la care au fost repartizaţi în perioada 21 – 29 iulie. “La nivelul judeţului Iaşi există un număr de 5.684 locuri în clasa a IX-a pentru absolvenţii claselor a VIII-a, din care 2.660 pentru învăţământ teoretic, 560 pentru învăţământ vocaţional şi 2.464 pentru învăţământ tehnologic. Admiterea în clasa a IX-a este un moment decisiv de opţiune, de analiză şi autoanaliză, pentru că prin şcoală, prin liceul ales se deschid drumuri spre cunoaştere, împlinirea unor aptitudini, formare profesonală. Evaluarea corectă a şanselor, completarea unui număr suficient de opțiuni, echilibrul în selecţie între dorinţă, aspiraţie şi pregătire pe de o parte şi medie, aptitudini pe de altă parte – toate acestea sunt condiţii esenţiale pentru alegerea drumului adecvat de studiu şi împlinire profesională”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

 

Comentarii