De Business

Punem punctul pe știi

Cel mai cunoscut somelier ieşean, executat silit

luni, 15 iunie 2015, 01:50
3 MIN
 Cel mai cunoscut somelier ieşean, executat silit

Fiscul a cerut insolvenţa SC Vinuri şi vinuri SRL, administrată până în 2009 şi de fostul ministru al agriculturii ieşean Victor Surdu. Acum aceasta aparţine lui Marian Timofti, preşedinte al Organizaţiei Somelierilor din România.

Fiscul ieşean cere insolvenţa firmei celui mai cunoscut sommelier din Iaşi, Marian Timofti, în prezent preşedinte al Organizaţiei Somelierilor din România. Informaţiile oferite de site-ul Agenţiei Naţionale de Adminsitrare Fiscală arată că firma SC Vinuri şi vinuri SRL, administrată până în 2009 şi de fostul ministru al agriculturii ieşean Victor Surdu, a acumulat la buget datorii totale de peste 183.000 lei. Datele publice oferite de AJFP Iaşi arată că împotriva firmei lui Marian Timofti a fost începută şi procedura de executare silită, după ce peste 60% din debit era reprezentat de dobânzi şi penalităţi.

Astfel, firma SC Vinuri şi vinuri SRL ar fi datorat la bugetul general consolidat al statului, conform ultimelor date făcute publice de Fisc, un impozit pe profit de 1891 lei, TVA de 67.505 lei şi dobânzi şi penalităţi de 113.698 lei. Potrivit ultimului Monitor Oficial prin care s-au raportat modificări în structura acţionariatului firmei (iunie 2011), Marian Timofti a devenit unic acţionar al societăţii ca urmare a cesionării celuilalt pachet de acţiuni deţinut de soţia sa, Timofti Tamara Lica. La aceeaşi dată, a fost schimbată şi denumirea veche a societăţii, SC Arte&Vino SRL, cu cea actuală, şi s-au desfiinţat două puncte de lucru din Iaşi şi Ilfov. Înfiinţată în decembrie 2006 de Marian Timofti şi Virgil Moraru, firma ieşeană a avut, cu excepţia primului an de funcţionare, cifre de afaceri cuprinse între 350.000 lei şi 870.000 lei, înregistrând profit doar până în anul 2010, când au început să fie înregistrate pierderi de 350.000 lei – 430.000 lei. De asemenea, simultan cu creştere pierderilor a început şi creşterea cuantumului datoriilor, care în 2011 erau de 3,1 milioane lei. În 2012, datoriile au scăzut la 2,4 milioane lei după ce societatea a vândut aproape toate activele imobilizante, bilanţul contabil arătând o scădere de peste 1,5 milioane lei în 2012 faţă de 2011.

Fiul îi urmează pasiunea

Marian Timofti este unul din cei mai vechi sommelieri din Iaşi, practicând această meserie pe care a învăţat-o în Italia, unde a emigrat în 1986, de mai bine de 22 de ani. „Dacă până acum în România mă adunam cu prietenii în jurul unei damigene şi nu ne ajungea, am reuşit terminând această şcoală (n.r. – de formare a sommelierilor) să mă întorc la Iaşi şi să ţin 4 prieteni de-ai mei «de damigeană» într-o singură seară în jurul unei singure sticle. După 4 ore, şi-au dat seama că vorbind despre acest vin şi degustându-l, s-au simţit mai bine decât dacă ar fi băut o damigeană”, povestea, în 2009, într-un interviu pentru Hotnews, Marian Timofti.

Preşedintele OSR a transmis mai departe pasiunea pentru degustarea licorii lui Bachus, fiul său Cătălin Ştefan Timofti, degustător la Casa de Vinuri Cotnari, reprezentând România la diferite concursuri internaţionale. „Am trecut de 30 şi de tânăr am început să mă apropii de lumea vinului. Sclipirile din ochii tatălui meu, când povestea despre un vin, dar şi rigiditatea cu care-l servea când era vorba de unul important, m-au fascinat şi iată-mă aici”, se descrie Ştefan Timofti pe blogul personal. Reporterul „Ziarul de Iaşi” a încercat să îl contacteze pe Marian Timofti, însă site-urile care oferă informaţii despre societăţi comerciale nu conţineau şi numere de telefon de la firma SC Vinuri şi vinuri SRL. Cererea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Iaşi de intrare în insolvenţă a firmei ieşene SC Vinuri şi Vinuri SRL a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Iaşi pe 12 iunie, urmând ca în perioada următoare să fie stabilit primul termen de judecată.

 

Comentarii