Cel mai cutremurător secret din viaţa lui Adrian Păunescu

luni, 17 martie 2014, 08:38
2 MIN
 Cel mai cutremurător secret din viaţa lui Adrian Păunescu

Adrian Păunescu, decedat pe 5 noiembrie 2010, când avea 67 de ani, a ascuns toată viaţa un secret cutremurător. De nevoie, dar, spun unii, şi de ruşine, Păunescu a ţinut-o ferită de ochii lumii pe Lidia, sora sa mai mică, din cauza bolilor de care suferă aceasta. Femeia zace de aproape 40 de ani într-un spital de nebuni din judeţul Buzău, fiind diagnosticată cu schizofrenie şi sindrom Down.
O informaţie ambiguă şi laconică, venită pe un fir anonim, a declanşat o anchetă istovitoare pentru aflarea adevărului.“Adrian Păunescu a păstrat cu sfinţenie un secret până la finalul vieţii. E vorba de un membru al familiei”, de aici a plecat totul.Totuşi, nici o persoană care a fost apropiată de maestru la un moment dat, în tumultuoasa viaţă a acestuia, n-a auzit sau nu a vrut să confirme că există un membru al familiei ţinut ascuns.
Deşi Adrian Păunescu a avut o viaţă plină de secrete, totul părea puţin credibil, mai ales că unii chiar au fost indignaţi de întrebare: “Cum să fie posibil aşa ceva? N-are cum. Toţi Păuneştii sunt vizibili, nu e nimeni ascuns”.
Drumul către aflarea adevărului a fost deschis după o discuţie cu un personaj care s-a intersectat cu Adrian Păunescu în perioada Cenaclului Flacăra. Acesta ne-a povestit că l-a auzit, la un moment dat, pe poet vorbind cu cineva la telefon, probabil o rudă foarte apropiată.“Aştept să vină secretara de la Nifon, că am trimis-o până la Lidia să-i ducă haine şi medicamente”, a fost auzit spunând poetul, după care a întrerupt brusc discuţia, la vederea “informatorului” nostru. De aici, lucrurile au început să se lege cu repeziciune.
 
Diagnostic: sindrom Down şi schizofrenie
 
Nifon e o secţie a Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca, şi e localizată în comuna Măgura Buzăului (jud. Buzău), iar Lidia, am aflat ulterior, este sora mai mică a poetului. Reporterii ziarului Libertatea au aflat întreaga poveste a femeii care este internată de aproape 40 de ani într-un spital de nebuni.
Născută în 1945, Lidia purta însemnele unei persoane bolnave: prezenta simptomele sindromului Down. Încă din timpul copilăriei a fost dusă la o mănăstire de maici, iar în 1974, când avea 29 de ani, a fost mutată de la mănăstire la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca, Secţia Nifon (Centrul de psihiatrie acuţi).Situată la 20 de kilometri de oraşul Buzău, Secţia Nifon stă bine ascunsă între dealurile împădurite din zonă, şi se întinde pe o suprafaţă vastă.

Citeşte mai departe pe libertatea.ro

Comentarii