Cel mai mare eşec al PSD

marți, 12 mai 2015, 01:50
3 MIN
 Cel mai mare eşec al PSD

Abia acum înţelegem cât de importantă trebuia să fie reforma administrativă.

Anul politic 2015 a început senzaţional şi se va termina la fel! A fost, înainte de toate, loteria bonurilor fiscale. Dar ceea ce trebuia să reprezinte un impuls isteţ dat luptei împotriva evaziunii fiscale s-a transformat într-o tragedie a aşteptărilor înşelate. Mai era puţin şi câştigătorii loteriei aduceau bani de acasă. Guvernul nu a anticipat că numărul câştigătorilor ar putea fi foarte mare, deşi tocmai mobilizarea masivă a consumatorilor garanta succesul acestui proiect!

S-a vorbit mai apoi în mod oficial de reducerea TVA la alimente. Imediat, câteva supermarketuri mai şmechere au majorat nişte preţuri, ca să aibă de unde da înapoi. Dar scăzând ceea ce comercianţii venali adăugaseră fără temei, nu mai câştigai nimic. Mai era puţin şi introducerea taxelor mai mici ar fi dus, peste tot în ţară, la preţuri mai mari pentru orice tip de marfă. Din nou, Guvernul nu ştia că intermediarul face preţul aşa cum "vrea" muşchii lui. 

A venit mai apoi ziua activării cardului de sănătate. Şi a fost ca la revoluţie. Mii de bolnavi au luat cu asalt unităţile medicale şi s-au ciondănit cu doctorii, care s-au refugiat ultragiaţi în cabinete. Sistemul informatic nu a funcţionat mai deloc. Mai era puţin şi deveneam o ţară de bolnavi care urlau în pustiu. Încă o dată, Guvernul a fost prins pe piciorul greşit. Cel stâng.

Să mai vorbesc de atestatele de producător care sunt necesare ca să vinzi la tarabă? Despre plafonarea plăţilor şi încasărilor în numerar ? Peste tot, oamenii au întâmpinat, întâmpină sau vor întâmpina blocaje, confuzie şi mai multe excepţii dec ât reguli! Culmea este că toate aceste măsuri sunt utile, ba chiar absolut necesare. Atunci, de unde provine tot acest haos care le însoţeşte pretutindeni?

Dincolo de inerţia firească a societăţii şi de obstacolele ridicate intenţionat de cei afectaţi la buzunar de aceste măsuri, marea vină o poartă chiar Guvernul. El nu ştie să pregătească o măsură. El nu ştie să explice o măsură! El nu ştie să aplice o măsură! Nu ştie sau nu poate? Parazitat de impostorii numiţi politic în diferite funcţii, aparatul administrativ, luat ca atare sau redus la fiecare instituţie în parte, de la ministere în jos, este vraişte. Suprapopulate, arborescente, lipsite de transparenţă şi corupte, structurile administrative sunt lipsite de o minimă eficienţă. De aici trebuia începută orice reformă. De la această armată de slujbaşi blazaţi, dintre care majoritatea nu se pricep decât să facă din ochi. Controlaţi-le averile şi vă veţi minuna!    

Abia acum înţelegem cât de importantă trebuia să fie reforma administrativă, cu accent pe regionalizare, descentralizare şi profesionalizarea angajaţilor. Dar şi cât de uriaş este eşecul PSD, care ne-a promis (alături de PNL) un alt mod de a face administraţie în România. Dar până acum nu vedem decât haosul pe care îl declanşează fiecare măsură importantă luată de guvernanţi. Şi suficienţa comică a lui Ponta, care a anunţat că şi-a îndeplinit 90% dintre angajamentele luate în campania electorală din 2012! Mai e puţin şi le face pe toate!

Comentarii