De Business

Punem punctul pe știi

Cele mai scumpe băuturi alcoolice din Iaşi: Sticla de cognac de şapte salarii medii

luni, 10 februarie 2014, 02:50
5 MIN
 Cele mai scumpe băuturi alcoolice din Iaşi: Sticla de cognac de şapte salarii medii

O sticlă de cognac care valorează cât şapte salarii medii pe economie este vedeta băuturilor alcoolice de pe rafturile magazinelor.

Pe lângă sortimentele de consum, în municipiul Iaşi se regăsesc pe rafturile magazinelor de profil sticle ale căror preţuri sunt formate chiar şi din cinci cifre. Cea mai scumpă sticlă cu băutură alcoolică din municipiul Iaşi se găseşte la “The Very Shop”, magazin specializat în comerţul de gen, situat lângă Universitatea “Petre Andrei”. “Bijuteria” cea mai de preţ de pe rafturile magazinului costă 12.400 lei. Aceasta este de departe cea mai scumpă sticlă cu băutură din Iaşi. Este vorba despre o sticlă cu cognac “Richard Hennessy”, sortiment de colecţie. Un ieşean care câştigă salariul mediu net pe economie (1.760 lei), ar trebui să pună deoparte retribuţia lunară timp de şapte luni pentru a-şi achiziţiona un asemenea produs. Brandul franţuzesc “Hennessy” a fost înfiinţat în anul 1765, fiind în prezent cel mai mare producător de cognac la nivel mondial. În prezent, peste 40% din comerţul mondial de cognac este deţinut de firma “Hennessy”. Pe locul doi se află un whisky scoţian, “Chivas”, vechi de 38 de ani, aflat spre comercializare în magazinul “Liqueur & Tobacco”, situat în Bucşinescu. Acesta costă 3.800 lei, cât prima de casare oferită de statul român în Programul “Rabla”. Tradiţia companiei care produce acest sortiment de whisky coboară până în anul 1801, când în oraşul Aberdeen (Scoţia) s-a produs prima oară “Chivas”. În prezent, Chivas Brothers Ltd., firma care produce sortimentul amintit, este din anul 2001 parte din concernul francez Pernod Ricard. “Bronzul” se află tot în magazinul din Bucşinescu, unde un Johnnie Walker, “Blended Scotch Whisky King George V Edition” are preţ de vânzare de 2450 lei. Pe locurile imediat următoare se clasează o şampanie “Dom Pérignon Rosé Vintage” din anul 2002, un exemplar costând aproximativ 2.000 lei. Nu în ultimul rând, în categoria de lux intră şi o sticlă de whisky “The Belvanie”, ne-a precizat administratorul “The Very Shop”, Andrei Vasilache. “Tot un sortiment scump este acest single malt scotch whisky, The Belvanie, care costă 1.878 lei. Faptul că este făcut dintr-un singur soi de malţ îl face deosebit”, a indicat acesta. Totuşi, la mare căutare printre ieşeni se află whisky-ul “de rulaj”, sortimente de J.B., Teachers ori Johnnie Walker care depăşesc cu puţin suma de 100-150 lei, după cum ne-au spus reprezentanţii acestor magazine. “De regulă, clienţii noştri cu vârsta până în 25 de ani cumpără whisky, vodka ori absinth. După această vârstă, aleg cognac, iar cei mai în vârstă preferă vinurile”, a observat administratorul “The Very Shop”. Ioan Racu, resprezentantul “Liqueur & Tobacco” a spus că se mai caută şi Tatratea, băutură alcoolică din plante, cu diferite arome. “Iniţial acestă băutură a fost făcută de un evreu ca tratament şi are 52 grade. Este specifică Cehiei”, a spus Racu.

 

Cei care "ştiu" n-au bani, cei care au bani n-au cultura vinului

 
La Vinoteca & Bistro “Good Point”, cea mai scumpă sticlă cu vin alb este „Sirena Dunării Riesling”, la 0,5 litri, care costă 161 lei. „Pe scurt, un vin de poveste! Ca impresie generală, vinul este corpolent, echilibrat, dulce şi aromat, cu o tentă iodată care-l apropie, poate, de celebrul Sauternes din Bordeaux. Postgustul este prelung, mineral, ierbos şi citric, cu note de scorţişoară, mentă şi miez de nucă. Amatorilor de palmares le reamintesc faptul că Sirena Dunării Riesling dulce 2000 a luat singura medalie de aur la secţiunea vinuri albe de Horeca din cadrul Premiilor de Excelenţă Vinul.Ro, ediţia 2010”, se arată pe site-ul paharnicul.winespot.ro. La categoria vin roşu, Costasera Amarone Classico este “vedeta” magazinului “Good Point”, ne-a transmis Răzvan Avram, proprietarul vinotecii amintite. O sticlă de 0,75l cu acest sortiment poate fi achiziţionată în schimbul a 198 lei. La capitolul vin spumant, „Castellroig Cava Reserva Familiar” din regiunea Penedes (Spania) este cea mai costisitoare băutură din stoc, o sticlă de 0,75 litri având preţul de 174 lei. „Aromele foarte elegante de miere, flori de salcâm şi nuca îi conferă acestui spumant o ţinută aparte. Gustul este sprinţar, viu, îmbrăcat frumos de tonuri de lemn, miez de pâine, cafea şi citrice. Final deosebit de lung, persistent”, se arată pe site-ul de prezentare al vinotecii „Good Point”. Întrebat care ar putea fi „portretul-robot” al clientului care achiziţionează vinuri scumpe, Răzvan Avram a spus reporterilor „Ziarului de Iaşi” că alegerea unui vin şi preţul sunt două componente subiective. „La noi, vinurile scumpe sunt cumpărate mai degrabă pentru a fi oferite cadou şi rareori pentru consumul propriu. În România, paradoxul vinului scump este următorul: cei care au suficientă cultură a vinului – şi l-ar cumpăra ca să-l consume – nu şi-l pot permite, iar cei care şi-l pot permite nu prea înţeleg ce cumpără. Ei doresc de multe ori doar să-şi epateze prietenii sau să facă impresie cu un cadou extravagant. Desigur că există şi excepţii, dar foarte puţine. Pe de alta parte, e bine de reţinut că cel mai scump vin nu este neapărat şi cel mai bun. Preţul ca şi gustul vinului sunt două componente eminamente subiective”, a declarat Răzvan Avram.
 

Cât alcool consumă moldovenii

 

Zona Moldovei rămâne în top când vine vorba de consumul de băuturi alcoolice. Astfel, potrivit datelor de la Direcţia Judeţeană de Statistică Iaşi, un locuitor din regiunea Nord-Est a consumat în primele trei trimestre ale anului 2013 8,1 litri de băuturi alcoolice. În regiunea de Sud-Est, valoarea înregistrată de un locuitor din această zonă 6,3 litri, iar în Bucureşti-Ilfov, în aceeaşi perioadă, s-a consemnat valoarea de 5,7 litri.

 

Comentarii