Cercetătorii portughezi au descoperit mecanismul de propagare a cancerului ovarian

luni, 11 august 2014, 22:10
1 MIN
 Cercetătorii portughezi au descoperit mecanismul de propagare a cancerului ovarian

O echipă de cercetători portughezi de la Institutul de Medicină Moleculară (IMM) al Universităţii din Lisabona a descoperit mecanismul responsabil de propagarea celulelor canceroase la nivelul ovarelor, relatează luni EFE.

S-a identificat o axă compusă din celule, interleukina-17 (proteina produsă de celule T) şi mici macrofage peritoneale (celule de mare dimensiune prezente în ţesutul conjunctiv), care contribuie la dezvoltarea tumorii ovariene, potrivit unui comunicat difuzat luni de universitate. Această cooperare celulară este cea care ‘promovează dezvoltarea cancerului ovarian în cavitatea peritoneală’, a explicat coordonatorul studiului, Bruno Silva-Santos.

Descoperirea, care permite identificarea unor ‘noi obiective terapeutice pentru o viitoare intervenţie’, reprezintă un pas foarte important în lupta împotriva acestui tip de cancer, unul dintre cele mai periculoase.

În Portugalia, cancerul ovarian are o incidenţă anuală de 5,3 cazuri – din care 3,2 mortale – la 100.000 de femei.

Acest tip de cancer este cunoscut drept ‘duşmanul silenţios’ pentru că, practic, nu prezintă simptome în faza iniţială şi aproape 75% dintre diagnostice se pun abia când boala este în stare avansată.

Datorită descoperirii mecanismului care îl propagă, s-ar putea lucra acum, potrivit lui Silva-Santos, pentru a ‘neutraliza această axă protumorală şi a reduce astfel impactul său’. (Agerpres)

Comentarii