Chirurg ieşean în mijlocul unui scandal uriaş în Irlanda UPDATE

miercuri, 15 octombrie 2014, 07:48
3 MIN
 Chirurg ieşean în mijlocul unui scandal uriaş în Irlanda UPDATE

Dr. Mihai Anton, medic primar chirurgie şi ortopedie pediatrică, a fost pentru scurt timp angajatul unui spital din Dublin. A fost suspendat după câteva zile pentru că nu a respectat norme de bază de igienă sau că nu a completat corespunzător fişe medicale.

Un medic ieşean s-a făcut de baftă în Irlanda. Dr. Mihai Anton, medic primar chirurgie şi ortopedie pediatrică în cadrul Spitalului „Sfânta Maria“, este acuzat de conducerea unui spital din Dublin de abatere profesională şi performanţe medicale slabe, după ce Consiliul Medical a găsit 14 nereguli în acest sens. Presa irlandeză arată că printre acuzaţii se numără nerespectarea şi neînţelegerea noţiunilor de bază ale normelor de igienă, fapt ce putea duce la contaminarea câmpului steril, sau pregătirea necorespunzătoare pentru intervenţii chirurgicale. De asemenea, conform reprezentanţilor spitalului irlandez, medicul ieşean nu ştia să completeze corespunzător fişele de observaţie, iar de cele mai multe ori nu înţelegea natura testelor care i se cereau pentru a fi efectuate, în diferite cazuri medicale. 

Datele anchetei arată că dr. Mihai Anton a candidat pentru un post în cadrul „Our Lady’s Children’s Hospital Crumlin“ din Dublin la sfârşitul anului 2012. În CV se regăsea faptul că dr. Anton este chirurg specialist, fapt ce a încântat în momentul respectiv colectivul de medici din Irlanda. Pe 14 ianuarie 2013, acesta a participat la un interviu telefonic, în urma căruia a obţinut jobul. Managerul de resurse umane al spitalului a declarat pentru presa irlandeză că astfel de interviuri erau făcute foarte rar şi că dr. Anton a primit chiar două zile şi jumătate pentru acomodare cu sistemul din Irlanda. Probleme au apărut însă din prima zi, când medicul a plecat înaintea terminării programului fără permisiune şi refuzând să examineze un număr de pacienţi postoperatoriu.

Conducerea unităţii sanitare s-a văzut astfel nevoită să îl suspende din activitate pe data de 24 ianuarie 2013. Medicul avea doar rol de observator, fără îndatoriri medicale. Dar problemele au persistat şi au fost observate de grupul de chirurgi ai spitalului care şi-au exprimat îngrijorarea în acest sens. Dr. Suzanne McMahon l-a catalogat drept „cel mai rău specialist“ cu care a lucrat, şi pe 28 ianuarie 2013 a fost formulată o plângere către Consiliul Medical. La începutul lunii martie, dr. Anton a fost suspendat din funcţie şi s-a început o anchetă. În legătură cu această investigaţie, doctorul ieşean a transmis Consiliului o corespondenţă în care spune că „nu am nimic de declarat cu privire la activităţile mele în Irlanda“. Mai mult, acesta susţine că s-a simţit hărţuit pe perioada şederii şi că nu s-ar mai întoarce niciodată în Irlanda. Chirurgul ortoped nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri.

Diferenţe între sistemele medicale

Conducerea spitalului a precizat într-o declaraţie că nu există probleme de siguranţă a pacienţilor care să fi apărut din cauza supravegherii făcute de dr. Mihai Anton. Un expert chemat pentru această anchetă a spus pentru presa locală că e posibil ca aceste probleme să fi apărut din cauza diferenţelor între sistemul medical românesc şi cel irlandez. Investigaţia a fost pentru moment suspendată, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie analizate observaţiile privind acest caz.

Dr. Mihai Anton, din cadrul Spitalului de Copii „Sfânta Maria“, a avut o reclamaţie la Colegiul Medicilor în urmă cu mai mulţi ani. În 2005, o familie l-a acuzat pe medic că a pus piciorul copilului lor în ghips, fără radiografie, după un accident la săniuş. Apoi s-a decis intervenţia chirurgicală. Ulterior, băiatul de numai cinci ani a fost victima unei infecţii intraspitaliceşti. Totuşi, o expertiză realizată de Colegiul Medicilor a arătat că ortopedul nu are nicio vină. Timp de şapte ani, băiatul a suferit mai multe intervenţii chirurgicale. Numărul mare de operaţii i-a afectat tânărului aparatul locomotor, iar deplasarea sa este posibilă doar cu cârje.

Comentarii