De Business

Punem punctul pe știi

Ciorbă a la grec cu banii creditorilor

miercuri, 01 iulie 2015, 01:50
5 MIN
 Ciorbă a la grec cu banii creditorilor

Grecia nu va achita rata de 1,6 mld euro către FMI şi va intra în incapacitate de plăţi. Efectele acestei decizii, dacă pe parcurs nu o să apară un plan de salvare, vor fi vizibile peste câteva zile. In ţară este panică, populaţia îşi face stocuri de alimente şi carburanţi.

Ministrul grec al Finanţelor, Yanis Varoufakis, a confirmat ieri că Grecia nu va plăti tranşa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional, astfel că va intra oficial în incapacitate de plăţi. Întrebat de jurnalişti dacă Grecia va achita până la 1 iulie rata de 1,6 miliarde de euro către FMI, Varoufakis a răspuns: "Nu". Afirmaţia a fost făcută în contextul speculaţiilor conform cărora premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras ar încerca să ajungă la un acord de ultim moment cu Grupul Bruxelles – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Tsipras a avut în ultimele ore discuţii cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu preşedintele BCE, Mario Draghi, şi cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Grecia este cuprinsă de panică, populaţia îşi face stocuri de alimente şi carburanţi.

 
 
Ce spun analiştii
 
Deprecierea monedelor şi a pieţelor de obligaţiuni guvernamentale din Europa Centrală şi de Est după evenimentele din Grecia "o consecinţă tehnică şi un semn de stress de piaţă", întrucât nu există aproape niciun indiciu că regiunea poate fi lovită de eventualul Grexit, potrivit analiştilor Erste. "După ce drama grecească a luat o turnură negativă peste week-end, nu este de mirare că există reacţii negative pe pieţele globale, care au rezultat în slăbirea monedelor şi a pieţelor de obligaţiuni guvernamentale din Europa Centrală şi de Est. Vedem acest lucru ca fiind o consecinţă tehnică şi un semn de stress de piaţă, deoarece nu există aproape nici un indiciu despre faptul că Europa Centrală şi de Est ar putea fi lovită în cazul Grexit. Exporturile către Grecia sunt neglijabile, variind între 0,1-0,5% din PIB pentru ţările din Europa Centrală şi de Est (in Austria si Polonia nivelul este de 0,1%, pentru Cehia si Slovenia de 0,2% fiecare, în Bulgaria proporţia este de 3,5%, iar în România de 0,5%), în timp ce legăturile financiare cu Grecia sunt fie inexistente fie au fost reduse considerabil în anul precedent (de exemplu subsidiarele băncilor greceşti din România)", arată analiştii băncii austriece, într-o analiză.
 
Schaeuble: Grecia poate rămâne în zona euro
 
Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble a declarat marţi, în Parlamentul de la Berlin, că Grecia va putea rămâne în zona euro chiar dacă programul de austeritate propus de creditorii internaţionali va fi respins duminică prin referendum, potrivit unor surse citate de Bloomberg. Schaeuble a mai spus că Banca Centrală Europeană va face tot ce va fi nevoie pentru a proteja euro, dacă grecii vor vota împotriva măsurilor de austeritate. Ministrul german de Finanţe a făcut afirmaţiile la o întâlnire cu uşile închise pe care a avut-o marţi cu parlamentari. Schaeuble a refuzat ulterior să comenteze.
 
Iniţiativă inedită
 
Londonezul Thom Feeney a lansat o campanie online de strângere de fonduri pentru plata datoriei de 1,54 de miliarde de euro pe care Grecia trebuie să o achite marţi FMI, relatează Business Insider. Feeney, în vârstă de 29 de ani, director de marketing în Londra, încearcă prin intermediul site-ului Indiegogo să strângă cât mai mulţi bani pentru Grecia, el reuşind să atragă deocamdată circa 43.000 de euro, de la peste 2.800 de persoane. Suma este doar o picătură într-un ocean, dar Grecia este în căutare de bani, fiind improbabil să spună nu donaţiilor, notează Business Insider. "Toate aceste ezitări în privinţa Greciei devin plictisitoare. Miniştrii europeni îşi încordează muşchii şi poziţiile, dacă pot sau nu să ajute grecii sau nu. De ce să nu rezolvăm noi, oamenii, această problemă?", a spus Feeney.
 
Grecii învârt la Iaşi afaceri de doar 12 milioane de lei
 
 

Investitorii greci au făcut anul trecut la Iaşi afaceri de aproape 12 milioane lei. La data de 31 martie 2015, în judeţul Iaşi figurau 59 de persoane juridice ce aveau acţionari eleni. Dintre acestea, doar 24 au depus situaţiile financiare pentru anul 2014, potrivit datelor transmise „Ziarului de Iaşi” de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). În urmă cu doi ani, cifra de afaceri totală a firmelor din judeţ care au în acţionariat investitori greci se apropia de 14,5 milioane de lei. Grecii care au ales să facă business la Iaşi activează preponderent în domeniul comerţului. De asemenea, cetăţenii eleni au mai ales să investească în judeţ în domenii precum industria alimentară şi restaurante, servicii de plasare a forţei de muncă, învăţământ, hoteluri şi alte facilităţi de cazare, respectiv construcţii. Cele mai „galonată” firmă cu acţionariat elen din Iaşi, în funcţie de cifra de afaceri realizată în 2014, este Linox Tehnic SRL. Societatea desfăşoară comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare. Asociat-unic şi administrator figurează Lydia Prista. Pentru anul trecut societatea a declarat afaceri de 3 milioane de lei. Pe locul doi în funcţie de indicatorul afacerilor din 2014 este Vexal SRL (2,1 milioane de lei), firmă ce face intermedieri în comerţul cu produse diverse. Melcret Fenoterm SA (n.r.-are acţionari greci minoritari) (Fabricarea de uşi şi ferestre din metal – afaceri de 1,9 milioane de lei în 2014), Karaver SRL(Fabricarea parfumurilor şi a produselor cosmetice – 1,4 milioane de lei), respectiv Alvo Extra Sistem SRL (Tratarea şi acoperirea metalelor – 1,1 milioane de lei) sunt alte firme „fruntaşe” unde capital grecesc este majoritar.

 

 

Comentarii