Ciudăţenii in ancheta sacului de bani pierdut pe drum: Cumnaţi, relaţii şi nicio vină

luni, 13 mai 2013, 01:50
5 MIN
 Ciudăţenii in ancheta sacului de bani pierdut pe drum: Cumnaţi, relaţii şi nicio vină

Din comisia de anchetă a Poştei face parte lidera de sindicat care este cumnata unuia dintre cei investigaţi

Sacul de bani căzut printr-o gaură din maşina Poştei pe dealul de la Tomeşti, la sfârşitul lunii aprilie, va rămâne o “gaură” şi în bugetul instituţiei. În afară de faptul că ancheta poliţiei nu a identificat şoferii care au oprit în trafic şi aproape că s-au bătut pentru bancnotele împrăştiate pe şosea, în Oficiul Judeţean de Poştă Iaşi se trag sfori pentru ca cei responsabili de pierderea banilor să scape fără a achita paguba, iar suma să nu fie imputată nimănui. Şi asta deoarece în comisia care cercetează incidentul căderii banilor prin podeaua maşinii se află cumnatul liderei de sindicat, Elena Bârlescu, persoană considerată cu foarte multă influenţă în cercurile şefilor Companiei de la Bucureşti. Cumnatul acesteia este responsabilul care se ocupă de transporturile de valori şi se află printre cei trei anchetaţi de comisie. Surse din cadrul Poştei spun că, în cel mai rău caz, cumnatul liderei de sindicat va scăpa basma curată, iar “beleaua” va cădea numai pe şofer şi pe agentul care asigura securitatea transportului de valori. Poliţiştii au verificat şi ipoteza unei “conspiraţii” a şoferului maşinii şi agentului, în eventualitatea în care cei doi au plănuit să fure banii şi apoi au aruncat sacul golit de bancnote din mers.

Transport cu podeaua spartă

Poşta română a avut contract pentru transportul de valori şi monetărie, până la mijlocul anului trecut, cu o firmă specializată în acest tip de operaţiuni, şi anume “G4”. Firma de securitate asigura transportul banilor la oficiile poştale cu maşini blindate. După rezilierea contractului cu firma de securitate, cei de la Poştă au fost nevoiţi să-şi organizeze un departament care se ocupă cu transportul valorilor, iar la Oficiul Judeţean Iaşi responsabil pe această structură este Sorin Ababei, cumnatul influentului lider de sindicat al Poştei ieşene, Elena Bârlescu. Acesta a autorizat la sfârşitul lunii aprilie transportul unor saci de bani pentru localităţile de pe itinerariul Iaşi – Cozmeşti, chiar dacă într-un colţ al podelei maşinii se afla o spărtură. Mai exact, pe 25 aprilie, în jurul orei 10, o autoutilitară roşie, marca Fiat, aparţinând Poştei, a pierdut un sac de bani în care se aflau 13.000 de lei, care a căzut printr-o gaură a podelei maşinii, când urca o pantă abruptă din localitatea Tomeşti. Maşina era condusă de un şofer, iar în dreapta se afla un alt angajat înarmat, cu rolul de a asigura transportul de valori. Aceştia nu ar fi observat că sacul a căzut şi banii s-au împrăştiat pe şosea, maşina continuându-şi drumul. Imediat, maşinile care circulau în spatele autoutilitarei, un Logan alb şi două camioane, au oprit şi şi-au umplut buzunarele cu bani, apoi au plecat. Aceştia au fost căutaţi de poliţişti dar nu au fost deocamdată găsiţi, anchetatorii încercând să-i identifice pe filmul unei camere de luat vederi din zonă, care însă nu a surprins şi momentul în care autoturismele au oprit iar şoferii şi trecătorii s-au bulucit pe stradă. Sacul de bani gol a fost găsit de poliţiştii de la Poliţia Locală din Tomeşti, care l-au ridicat şi l-au dus primarului Ştefan Timofte. Acesta a văzut sigiliile Poştei şi a anunţat Direcţia Judeţeană de Poştă, care habar nu avea de incident.

“Şi chiar dacă sunt în comisie, nu pot influenţa rezultatul”

A doua zi de la pierderea sacului cu bani, la nivelul direcţiei Judeţene de Poştă a fost alcătuită o comisie, membrii fiind aleşi de conducerea de la Bucureşti a Companiei Poştale. Cei traşi la răspudere pentru pierderea sacului sunt şoferul maşinii, agentul care asigura transportul, dar şi responsabilul care organizează transportul de valori la nivelul Direcţiei, Adrian Ababei. Printre membrii comisiei sunt directorul principal şi alţi directori mai mici, dar curios este că printre aceştia a fost numită şi liderul de sindicat Elena Bârlescu, chiar dacă este rudă cu Adrian Ababei, responsabilul care a autotizat transportul de bani. Ababei este căsătorit cu sora Elenei Bîrlescu, care activează tot în cadrul Poştei ieşene. Liderul de sindicat a spus că în acest caz, ea nu încearcă să îşi “scoată” cumnatul. “Este cumnatul meu, dar lucrează în Poştă de 20 de ani. La fel şi sora mea. Când s-au întâlnit, ambii lucrau în Poştă. Şi chiar dacă sunt în comisie, nu pot influenţa rezultatul. Este o uşoară tentă de denaturare. Nu vă pot da mai multe detalii despre comisie, mai bine cereţi la Companie. Nu vă supăraţi că nu pot vorbi, dar mai bine vorbiţi cu cei de la Bucureşti, cu purtătorul de cuvânt”, a spus liderul de sindicat. Chiar dacă comisia a fost formată de la Bucureşti, în comisie sunt membri mai “blânzi” ca de obicei. Astfel, în asemenea cazuri erau numiţi şi membri de la Direcţia Juridică şi Resurse Umane din cadrul companiei, ale căror decizii cântăreau greu. Directorul spune că celor trei angajaţi le va fi hotărâtă soarta la Bucureşti. “Doamna Bârlescu este observatoare în cadrul comisiei. Oricum concluziile nu au fost trase în acest caz, cei de la Bucureşti vor hotărî. Numirea ei (n.r.- Elenei Bârlescu) în comisie a fost hotărâtă la Bucureşti. Mai multe detalii despre concluzii o să le aflaţi de la Bucureşti”, ne-a îndemnat directorul Dragoş Serseniuc, şeful Direcţiei Judeţene de Poştă Iaşi. Chiar dacă şefii Poştei ieşene nu au dorit să ofere detalii despre cercetare, ei, împreună cu poliţiştii, au făcut cercetări extinse, mergând şi pe ipoteza că şoferul autoutilitarei şi agentul însărcinat cu paza să fi furat banii, şi apoi să fi urzit un plan pentru a nu fi pedepsiţi. Poliţiştii însă nu au nimic concret în privinţa anchetei. “Cercetările sunt în curs”, a spus şi Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Poliţiei.
 

Comentarii