Coafarea şi pedichiura marca Ponta

miercuri, 03 iulie 2013, 01:50
1 MIN
 Coafarea şi pedichiura marca Ponta

Toţi „îşi aduc aportul”, cum se zicea pe vremea ceea, la plăsmuirea unei Românii extraterestre, „eterne şi fascinante”, un tărâm al lui Superman, al Magistrului Paganel şi baronului Münchhausen.

Dragi români, uitaţi-vă la televizor, ca să vedeţi cât de bine trăim. După Victor Ponta sau Crin Antonescu, care trag la televiziuni ca viţeii neînţărcaţi din timp la vacă (vai, ce putere de muncă au: ziua la guvern, în Parlament, seara la televiziuni!), s-a înfăptuit deja sloganul doar promis de „tiranul” Băsescu: Să trăiţi bine! Ei, bine, astăzi chiar trăim bine, ne asigură Ponta, Antonescu et Comp. Saloanele de coafură şi cosmetică Victor Ponta ne încredinţează că salariile oamenilor muncii cresc şi se reîntregesc, că salariile nesimţite ale directorilor de la regiile autonome scad la „simţite”, că şomajul este aproape eradicat ca şi malaria, ciuma bubonică şi pelagra, că economia ţării duduie „la foc continuu”, că funcţionarii corupţi sunt pedepsiţi de Corpul de Control al Primului Ministru, că în genere „greaua moştenire” boco-băsesciană este lichidată. Şi seară de seară televiziunile proguvernamentale pompează în minţile oamenilor barili de optimism uleios, ecuaţii nesfârşite din culegerea Gheba – Il Dottore Ponta, combinate cu aventurile căpitanului Val-Vârtej-Antonescu, ale lui Scaramouche, Pistruiatul, Mihaela cea cu „bună seara, copii” şi ale Războinicilor Luminii de la Corpul de Control. Toţi „îşi aduc aportul”, cum se zicea pe vremea ceea, la plăsmuirea unei Românii extraterestre, „eterne şi fascinante”, un tărâm al lui Superman, al Magistrului Paganel şi baronului Münchhausen.

Dar ia închideţi televizoarele! Imediat veţi vedea că nu mai trăim aşa bine. Salariile, reîntregite sau nu, nu cresc în realitate ca în scripte, oricât se dă din gură la televizor. Aşa văd şi simt bugetarii. Cele 200 000 de mii de locuri de muncă create într-un an de guvernare, anunţate de Ponta-Pinocchio fără a i se lungi nasul (care au rămas 100 000 după d-l Liviu Pop, preşedintele comisiei de muncă a Senatului), nu se simt în populaţie nici atâtica şi sunt, mai mult ca sigur, minciunele cu po(a)nta. Corpul de Control sus-numit este trimis demonstrativ, spre fraierirea fraierilor, ca să analizeze contractul dintre statul român şi firma Bechtel. Dar acest contract a fost semnat de guvernul Năstase, a fost controlat de tânărul politician Ponta la vremea sa, dar concluziile nu au fost publicate niciodată. Pun pariu cu dumneavoastră că nu vor fi publicate nici acum. Cum nu se va spune nimic despre privatizările eşuate de la Oltchim, de la CFR Marfă sau Poşta Română. Dar oamenii de acolo le simt, al dracului de rău le mai simt.

Dacă deschideţi televizoarele, veţi vedea că saloanele de coafură şi cosmetică pontoase îndreaptă greşelile guvernului Boc. Aşa se spune. Dar dacă închideţi televizoarele veţi vedea zecile de mii de şomeri fără nici o speranţă, nu cele 200 000 de mii de locuri de muncă scoase din burtă, veţi vedea alte mii ameninţate  să rămână fără loc de muncă, veţi vedea tăierea investiţiilor la Metro, foarte probabila plecare a investitorului de la Sidex Galaţi, ceea ce înseamnă alţi oameni nenorociţi, veţi vedea multe altele din acestea.

Dar deschideţi televizoarele! Nerecunoscătorilor, răuvoitorilor, cum, nu vedeţi? Nu vedeţi cum socotitorii şi contabilii extratereştri ai Bugetului, parcă îndrumaţi de Consiliul de Stat al Planificării şi de Academia „Ştefan Gherghiu”, luminaţi de clarvăzătoarea Vanga sau înzestraţi cu ştiinţe alchimice, găsesc hocus-pocus bani pentru pensionarii militari, de saltă de bucurie onduleurile făcute cu drotul ale colonelului Dogaru. Şi uite aşa sărmanii colonei, care ne apărau patria de imperialismul american împuşcând vrăghii la trageri şi ridicând pe seama răcanilor pasul de defilare la rang de artă, vor primi pensii babane, care să le ajungă pentru carne. Căci stomăcelul lor firav aşa a fost învăţat de pe vremea Tovarăşului Comandant Suprem: cu cărniţă de la popotă, nu cu „adidaşi”, „calculatoare” sau gheruţe de pui.

Dar dacă mâncătorii de gheruţe de pui de pe vremea aia, de pildă cei din uzine, de pe ogoare, din învăţământ, din cultură, vor închide televizoarele şi vor începe să gândească puţin, vor ajunge la concluzia că ei, cei care nu ies în stradă, nu ameninţă guvernul, sunt cei fraieriţi cu salarii şi pensii de mizerie. În timp ce cei din cadrul vechiului şi noului sistem se îmbuibă.

Dacă deschideţi televizorul miniştrii ne asigură că ei repară ce au stricat guvernele anterioare. Ah, din acest punct de vedere Victor Ponta e furibund: a găsit el ac de cojocul celor cu salarii nesimţite! În acest scop a dat pe burtierele ecranelor sumele pe care le ridică directorii de la companiile de stat, regii, comisii, autorităţi. Un asemenea director ia 10 000 de euro pe lună! De unde se vede că astăzi hoţii nu sunt în codri, ci în birouri. Nu ştiu dumneavoastră, dar eu n-am numărat în toată viaţa mea o asemenea sumă. Şi sunt sigur că nu a numărat-o nici un simplu inginer sau academician. Apoi s-a anunţat că Ponta „plafonează” salariile nesimţite la 6 salarii medii pe ramură (plus bonificaţii). Aha, bravo, domnule Prim Ministru, au spus fraierii. Dar ia închideţi televizoarele şi gândiţi-vă puţin, fraierilor: în ramurile respective salariul mediu e de 1000 de euro, aşa că înmulţit cu şase dă exact suma anterioară, căci salariul anunţat este cel brut. Brutul e 10.000 de euro, dar netul e 6000. „Plafonarea” lui Ponta nu face deloc atingere sistemului, seamănă cu tăierea pensiilor împuşcătorilor de vrăghii mai sus pomeniţi a lui Boc, în urma căreia 90% au crescut, iar pe celelalte 10% le-a mărit Ponta la loc.

Saloanele de cosmetizare a realităţii de azi sunt de fapt urmaşele urmaşelor birourilor de propagandă şi agitaţie comuniste, cum şi cosmeticienii actuali sunt urmaşii urmaşilor propagandiştilor Agitprop-ului de odinioară. Rolul lor este doar acela de a minţi şi a prosti, de a tăia din când în când ghearele Golemului, pe care ei l-au instaurat, un Golem de lut, care se prăbuşeşete peste noi. Ne costă uşurinţa cu care am acceptat lovitura de stat mascată de anul trecut şi dominaţia uselistă în frunte cu un plagiator neruşinat plus un vântuit cu delir persistent, dominaţie care promovează minciuna, hoţia, dispreţul faţă de popor şi imoralitatea până la urmă. În decembrie delirul a continuat şi milioane au aplaudat (votat) minciuna. Între timp Minciuna şi Imoralitatea s-a instaurat pe termen lung. Şi fraierii sunt băgaţi cu hurta în saloanele de cosmetică marca Ponta. Deschideţi numai televizoarele şi veţi vedea cât de bine trăiţi! Uite, s-au mărit cu 13% ajutoarele sociale!

 

Radu Părpăuţă este traducător, scriitor şi publicist.

Comentarii