Comisarul european pentru muncă, în vizită de documentare la Iaşi, în contextul Brexitului

vineri, 13 octombrie 2017, 01:50
3 MIN
 Comisarul european pentru muncă, în vizită de documentare la Iaşi, în contextul Brexitului
Marianne Thyssen este foarte interesată de soarta românilor şi a altor cetăţeni UE care lucrează în Marea Britanie, în contextul Brexitului. Ce alte locuri a mai vizitat înaltul oficial al UE?

Marianne Thyssen, comisar european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă, a desfăşurat ieri o vizită amplă la Iaşi. Aceasta s-a întâlnit într-o dezbatere cu studenţii Universităţii „Al.I. Cuza“, apoi într-o întâlnire cu uşile închise cu conducerea şi alţi membri ai comunităţii academice de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, ca în final să viziteze Institutul de Boli Cardiovasculare din Copou, unde a fost implementat proiectul manageriat de UMF Iaşi „O sută de inimi pentru o sută de copii“, ce i-a fost prezentat comisarului. Aceasta a făcut la Iaşi o serie de declaraţii în legătură cu cele mai de interes subiecte pe domeniul său de activitate, atât pe plan naţional, cât şi internaţional.

Marianne Thyssen, ce provine din Belgia, a spus că urmăreşte îndeaproape un subiect sensibil pentru români: ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, în special ce se va întâmpla cu cetăţenii celor două ţări. „Ne interesează cum se desfăşoară negocierile, pentru că ieşirea Regatului Unit a fost decizia lor, nu dorinţa noastră. Ne interesează ce se întâmplă cu cetăţenii UE care lucrează în Regatul Unit şi cu cetăţenii Regatului Unit care lucrează în Europa. Sper să existe un cadru continuu şi ca aceleaşi reguli să se aplice ambelor părţi. Vom negocia asupra acestor lucruri şi vom afla mai târziu consecinţele lor reale, întâi trebuie să divorţăm şi abia apoi vom afla consecinţele“, a spus comisarul european.

Ea a precizat că s-a întâlnit şi cu oficiali ai guvernului şi sindicatelor şi patronatelor, pentru a discuta despre măsura trecerii contribuţiilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului, spunând că este un subiect despre care trebui să mai colecteze informaţii, dar că astfel de măsuri trebuie luate „cu consultarea tuturor părţilor“. Despre neînţelegerile din Spania, aceasta a spus că este prea devreme pentru a vedea cum afectează România. La UMF, acesteia i-a fost prezentat proiectul derulat de universitate pentru a forma specialişti în domeniul cardiologiei pediatrice. Reprezentanţii universităţii au precizat că proiectul a fost un succes atât pe plan naţional, cât şi internaţional, şi că se bucură că remarcă această apreciere a muncii desfăşurate la Iaşi. „Este cu siguranţă unul dintre proiectele de success finanţate prind Fondul Social European, şi unic în ţara dumneavoastră. Sunt onorată să întâlnesc toţi aceşti oameni dedicaţi, specialişti. Am citit testimonialele mamelor şi copiilor care au parti­cipat la acest proiect şi am descoperit cuvinte emoţionante, ca angajament, inimă, încredere. Proiectul şi-a îndeplinit cu succes obiectivele, şi datorăm acest proiect unui grup de medici specialişti instruit de experţii europeni. Vorbim astfel despre un proiect al vieţii, care salvează vieţi“, a declarat Marianne Thyssen, în cadrul întâlnirii private de la UMF Iaşi. 

Comentarii