Comuna Cotnari a rămas fără primar. De ce s-a ajuns aici?

vineri, 11 august 2017, 01:50
2 MIN
 Comuna Cotnari a rămas fără primar. De ce s-a ajuns aici?

Prefectul a semnat ordinul de încetare a mandatului lui Vasile Creţu. Primarul fusese condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu: a dat unei mănăstiri terenul cuvenit unei localnice. El spune că va contesta ordinul prefectului.

Prefectul Marian Şerbescu a semnat ieri ordinul prin care se constată încetarea mandatul primarului comunei Cotnari, Vasile Creţu (PSD). Cu două luni în urmă, magistraţii Curţii de Apel Iaşi l-au condamnat la o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare pe primarul reales în 2016 după o pauză de un mandat, interzicându-i de asemenea să mai ocupe o funcţie publică sau să candideze la una de demnitar. Pedeapsa administrată de judecători a fost pronunţată într-un dosar de abuz în serviciu: Creţu era acuzat că a refuzat să retrocedeze o suprafaţă de 5.000 mp către o femeie din comună, teren pe care l-a dat în schimb Mănăstirii Neamţ fără ca sfântul locaş să fie îndreptăţit în acest sens.

„S-au analizat documentele avute la dispoziţie şi s-a stabilit că sunt întrunite toate condiţiile pentru a se lua această decizie. Există un referat al secretarului comunei Cotnari, conform prevederilor legale. Avem şi o comunicare din partea Judecătoriei Hârlău precum că decizia de condamnare luată în cazul actualului primar este definitivă. Ca urmare, am semnat ordinul de prefect prin care se constată încetarea mandatului primarului, înainte de expirarea duratei normale a acestuia“, a declarat prefectul judeţului.  „Voi ataca în instanţă ordinul de încetare a mandatului de primar, pentru că, în decizia Curţii de Apel, se constată îndeplinit termenul de încercare de patru ani. Aceasta a fost pe 21 ianuarie 2017“, ne-a declarat Vasile Creţu.
 
El a adăugat că e nedrept „ca primarul care semnează o fişă de punere în posesie să primească o condamnare. Dacă ar fi fost vreun interes, un aranjament, era cu tot altceva“.  O informare cu privire la semnarea de către prefect a ordinului de încetare a mandatului primarului din Cotnari urmează să fie transmisă şi la nivelul autorităţilor centrale. Până la organizarea de alegeri, conducerea va fi asigurată de viceprimarul Mitică Cărbune. 
 
 

 

Comentarii