Comuniştii vor un cap de pod la Iaşi

miercuri, 04 mai 2016, 01:06
3 MIN
 Comuniştii vor un cap de pod la Iaşi

Până acum, Iaşul este singurul oraş din ţară unde au reuşit să înscrie candidaturi. Iaşul ar putea deveni primul oraş din ţară în care comuniştii să revină la putere. Partidul Comuniştilor are şase candidaţi la Consiliul Local Iaşi, iar şefii de la nivel naţional ai formaţiunii spun că doar în capitala Moldovei au fost acceptate astfel de candidaturi. 

„De la Iaşi, de acolo dinspre răsărit, vine lumina. Proiectul nostru este să ducem comunişti în organele de putere”, a declarat ieri liderul comuniştilor de la nivel naţional, Gheorghe Ungureanu, un profesor din Curtea de Argeş. Acesta spune că ei că sunt „făuritorii doctrinei democrate” şi se delimitează de fostul PCR. „PCR-iştii au avut doar trei comunişti pe care i-au asasinat: preşedintele nostru cel mare, soţia sa, fost vicepriministru, şi generalul Milea. Noi suntem «anti-pcr-işti», ne delimităm categoric şi total de ei”, a mai spus Ungureanu. Potrivit acestuia, la Iaşi sunt câteva zeci de persoane înscrise în partid. „În februarie, am avut listă completă pentru CL, dar i-au alungat «pcr-iştii»”, a completat liderul PC. Întrebat cine sunt în prezent „pcr-iştii”, el a precizat că ei pot fi găsiţi în toate partidele actuale. „Toate partidele din România, toate sunt făcute şi conduse de către «pcr-işti». Nu există în viaţa politică a României altceva decât PCR. Ei nu vor decât avantajele pe care le-au avut când erau singuri”, a susţinut Ungureanu. 

Candidaturi înscrise pe ultima sută de metri la Iaşi

Partidul Comuniştilor şi-a înscris candidaţii pentru CL Iaşi pe 26 aprilie, la 23.45, cu un sfert de oră înainte de închiderea perioadei de înscriere. Dosarul a fost acceptat întrucât a îndeplinit toate condiţiile prevăzute de lege, inclusiv prezentarea unui număr de peste 3.000 de semnături de susţinere. Liderul partidului spune că au fost depuse şi alte candidaturi în alte câteva judeţe din ţară, dar acestea au fost respinse de către birourile electorale şi, în prezent, se află la faza de contestaţii în instanţe. „Este pentru prima dată când participăm la alegeri ca Partidul Comuniştilor”, a menţionat Ungureanu. El a adăugat că a solicitat încă din 1996 înfiinţarea unui astfel de partid, dar, după ani de procese, a fost dizolvat în 2014.

Liderul comuniştilor a mai spus că partidul va organiza un congres după ce formaţiunea va avea filiale în cel puţin 20 de judeţe din ţară. „Diferenţa între noi şi PCR este că ei erau împotriva principiului democratic al organizării politice. Democraţia, partidul, alegerile erau lucruri nedefinite la ei, abia noi le-am definit, eu, ca scriitor, în cărţile mele şi apoi în partid”, a explicat liderul PC. Ungureanu este de părere că în România nu se poate vorbi de un eşec al ideologiei comuniste, ci, mai degrabă, de o întărire a acesteia. „Focul din decembrie 1989 a purificat ideologia. Înfrângerea socialismului s-a datorat trădării, noi am avut 3,8 milioane de trădători. (…) Ei erau membri de partid, nu comunişti. Membri care erau întotdeauna cu ochii în sus mereu să vadă ce privilegii, ce avantaje, ce mai pot băga în guşa şi în burtica lor”, a mai spus liderul PC. 

Cine sunt candidaţii comunişti de la Iaşi

Cei şase candidaţi ai comuniştilor la Iaşi sunt Constantin Dascălu, Luminiţa-Ioana Mihai, Roberto-Emilian Dochiţianu, Tibor Korosi, Dorin-Fabian Şarban şi Vasile Dascălu. „Noi ne gândim să ajutăm foarte mult bătrânii şi să implicăm în aceste activităţi primăriei, ONG-uri şi chiar Mitropolia. Ne gândim şi la tineri fără familie, apoi e mediul de afaceri, noi nu prea avem clasa de mijloc, să vedem aici ce proiecte putem face, trebuie discutat cu oameni de afaceri, cu camera de comerţ”, a declarat Dochiţianu, avocat de profesie. El a adăugat că, înainte de Revoluţie, comuniştii au făcut „atât bine, cât şi rău”. Potrivit lui Dochiţianu, candidaţii comunişti provin atât din rândul pensionarilor, dar sunt şi tineri care lucrează în mediul privat. 

 

Comentarii