Confuzie privind metoda de alegere a rectorului de la UMF. Lupta continuă

marți, 24 noiembrie 2015, 02:57
2 MIN
 Confuzie privind metoda de alegere a rectorului de la UMF. Lupta continuă
În urma şedinţei de ieri a Senatului UMF, membrii forului de conducere nu se pot pune însă de acord dacă să modifice sau nu acest regulament.

După discuţii aprinse în săptămâna premergătoare şedinţei de ieri, Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a votat o formulă a noului regulament de alegere a senatorilor şi a rectorului instituţiei de învăţământ superior. Membrii forului de conducere nu se pot pune însă de acord dacă prin acest regulament se modifică sau nu metodologia de votare a candidaţilor introdusă în 2007 de către fostul rector, prof.dr. Cristian Dragomir, prin ierarhizare. Cei care au susţinut modificarea regulamentului preciează că în cadrul şedinţei li s-a prezentat un buletin de vot standard, în care să se aplice o singură ştampilă, astfel fiind eliminată formula de ie­rarhizare a candidaţilor, prin care vo­tantul îi ordona pe aceştia în funcţie de preferinţe.

„În acest moment s-a votat că se păstrează vechiul regulament cu menţiunile din noul ordin, din aprilie. Adică va fi vot în căsuţă, cu ştampilă. Probabil vor fi alegeri în două tururi, miercurea viitoare mai este o nouă întâlnire şi se va stabili atunci“, au precizat sursele citate.

De cealaltă parte, prof.dr. Gabriel Dimofte, preşe­dintele Senatului, susţine contrariul. Acesta a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că s-a adaptat regulamentul vechi cu modificările ordinului de ministru nr. 3751, dat pe 29 aprilie, şi că se va folosi ştampila în desemnarea prefe­rinţelor electorilor, dar că se va folosi în continuare ierarhizarea candidaţilor.

„Va rămâne ierarhizarea candidaţilor. Vom folosi exact metodologia veche, doar că în loc să bifăm cu pixul se va folosi ştampila. Este ca la votarea anterioară, să spunem că sunt cinci candidaţi, fiecare va avea cinci casete în dreptul lui, şi aceeaşi ştampilă se va pune de cinci ori în dreptul fiecăruia pe poziţia pe care se va considera a fi bună“, a declarat prof.dr. Gabriel Dimofte.

Sursele noastre ne-au explicat că se dorea o modificare substanţială a regulamentului, însă nu poate fi făcută fără schimbarea Cartei universitare, iar acest lucru se face prin consultarea întregii comunităţi academice printr-un referendum, lucru care ar fi durat prea mult, dat fiind faptul că în curând trebuie desfăşurate alegerile. În orice caz, discuţiile se vor tranşa săptămâna viitoare, pe 2 decembrie, când în cadrul unei şedinţe extraordinare a Senatului se va stabili varianta finală a regulamentului de desfăşurare a alegerilor, cât şi a unui calendar. Cel mai probabil, dat fiind timpul lung necesar pregătirii lor, ele vor fi organizate în ianuarie.

Comentarii