De Sănătate

Punem punctul pe știi

Copil internat în spital la 36 de ore după ce s-a electrocutat

miercuri, 19 iulie 2017, 01:50
2 MIN
 Copil internat în spital la 36 de ore după ce s-a electrocutat

Un copil în vârstă de doi ani, din judeţul Vaslui, a ajuns la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi abia la o zi jumătate după ce s-a electrocutat atingând o priză la care era conectată maşina de spălat. 

Medicii ieşeni spun că acesta a ajuns cu arsuri de gradul II şi III la nivelul palmelor, având rănile deja infectate. Părinţii copilului au solicitat intervenţia unui echipaj medical abia a doua zi, când şi-au dat seama că starea băieţelului este gravă. „Copilul a ajuns la noi abia după 36 de ore, prezenta arsuri în regiunea palmară stângă, la nivelul degetului mare stâng şi la nivelul degetului mic al mâinii drepte, adică 1% din suprafaţa corporală, prin electrocuţie. Într-o primă etapă a fost internat pe secţia de Arşi, necesitând Terapie Intensivă“, a precizat dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Medicii au fost surprinşi de faptul că părinţii au neglijat o astfel de arsură care putea să îi creeze numeroase complicaţii copilului.

„O arsură neglijată poate să complice cu infecţii locale şi sistemice. Sunt extrem de periculoase, deoarece se pot face tulburări de ritm cardiac din cauza curentului electric, în general lumea conştientizează, ştie care sunt riscurile. De asemenea, şi durerea este una extraordinar de mare în astfel de cazuri“, a completat medicul-şef UPU de la Spitalul de Copii. În caz de arsuri termice, pe moment este recomandat să fie îndepărtat copilul de cauza arsurii şi să fie răcită zona arsă, cu apă rece, timp de zece minute sau mai mult, până la dispariţia durerii. În acelaşi timp, trebuie solicitat de urgenţă un echipaj medical, prin apel la 112, deoarece necesită ajutor medical specializat, din cauza riscului crescut de şoc. De asemenea, copilul trebuie supravegheat cu atenţie, fiind recomandat ca zona afectată să fie ridicată mai sus decât restul corpului, iar în acest timp să se verifice respiraţia, precum şi dacă se simte pulsul. 

Comentarii