CRIZA care poate UCIDE la Iaşi! Nu este ser antiviperin în niciun spital

luni, 03 august 2015, 01:59
2 MIN
 CRIZA care poate UCIDE la Iaşi! Nu este ser antiviperin în niciun spital

Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon“ nu şi-a refăcut încă stocul de ser antiviperin, pentru că farmacia Unifarm, lanţul care aprovizionează spitalul, nu are încă vaccinul în depozit. UPU se confruntă cu situaţia aceasta de la începutul lunii trecute atunci când ultima doză a fost folosită pentru un pacient din Târgu Neamţ.

Potrivit ur­gen­tiştilor, majoritatea unită­ţilor de primire urgenţe din ţară se confruntă cu o astfel de criză din cauză că farmaciile cu care colaborează nu au în depozit serul respectiv. Potrivit repre­zen­tanţilor UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon“, Farmacia Uni­farm i-a anunţat că deocamdată nu le poate onora cererea.

„Nu am primit încă serul pentru că nu se găseşte pe piaţă. Ultima doză pe care o aveam noi a fost administrată unui pacient din Neamţ. În cazul în care vom aveam alţi pacienţi cărora trebuie să le administrăm serul vom încerca să colaborăm cu colegii noştri din alte judeţe. Serul antiviperin este foarte scump şi nu poate fi procurat de pacienţi din farmacii. Acesta se găseşte doar în UPU sau în spitalele de boli infecţioase“, a arătat dr. Ga­briel Perianu, medic primar UPU.

Ultima doză de vaccin an­tiviperin din UPU a fost folosită pentru un bărbat de 35 de ani, din Oneşti, care a fost muşcat de viperă la începutul lunii trecute. Potrivit medicilor, pacientul dezvoltase local, la mâna stângă, o reacţie alergică. Întrucât spitalul ieşean era singurul din zonă care de­ţinea ser antiviperin, bărbatul a fost adus la Iaşi. Viperele, singurele spe­cii de şerpi veninoşi de pe teritoriul României, trăiesc cu precădere în Dobrogea şi Ba­nat, însă apar şi în alte zone geografice.

La Iaşi, în rezervaţia Valea lui David, este întâlnită vipera ursini moldavica. Muşcătura de viperă poate fi fatală doar în cazul în care în corpul victimei intră veninul şarpelui. Altfel, în funcţie de vârsta şi starea de să­nătate a victimei aceasta poate face alergie sau simţi dureri. Pacientul poate resimţi o stare generală alterată, transpiraţii abundente, gust metalic în gură, greţuri, vărsături şi chiar con­vulsii. Potrivit medicilor, indiferent de situaţie, victima trebuie să ajungă de urgenţă la spital.
 

Comentarii