De Business

Punem punctul pe știi

Criza economică a adus tinerii în Armată: peste 500 de persoane, admise de la începutul anului

marți, 23 aprilie 2013, 22:28
4 MIN
 Criza economică a adus tinerii în Armată: peste 500 de persoane, admise de la începutul anului

riza economică i-a făcut pe tot mai mulţi tineri să-şi dorească o carieră în Armată, lucru confirmat şi de reprezentanţi ai Statului Major al Forţelor Terestre care au declarat pentru AGERPRES că în ultimii ani au fost chiar şi cinci candidaţi pe un loc disponibil, însă numărul de funcţii scoase la încadrare au fost tot mai puţine de la an la an. În 2013, peste 500 de militari au început deja instruirea la Craiova şi Sibiu.

"Armata are permanent nevoie de militari, pentru că se face o reînnoire a efectivelor, deoarece sunt trecerile în rezervă naturale, datorită pensionărilor şi normal că avem nevoie de militari în fiecare an. E adevărat că în ultima perioadă, respectiv din 2008 încoace, şi pe fondul crizei care a atins toate domeniile societăţii româneşti, nu numai Armata, am scos mai puţine locuri la încadrat anual iar solicitările din societatea civilă au fost mai mari. De regulă, avem între trei şi cinci solicitanţi pe un loc pe care îl scoatem la încadrare. E un lucru bun, pentru că ne dă garanţia că putem să avem un personal de calitate în rândul Forţelor Terestre", a spus generalul de brigadă Mihai Ciungu, şeful Instrucţiei şi Doctrinei în Statul Major al Forţelor Terestre.

În acelaşi timp, Armata are tot mai puţine locuri disponibile şi din cauza faptului că vârsta maximă până la care soldaţii şi gradaţii voluntari pot fi menţinuţi în sistem a crescut de la 40 la 50 de ani, prin modificări legislative succesive care au avut loc în ultimii ani.

Potrivit generalului de brigadă Mihai Ciungu, cei aproximativ 550 de militari admişi în sistem de la începutul anului au început deja instruirea din data de 15 aprilie.

Înainte de a începe pregătirea, tinerii care se înscriu la centrele militare judeţene sau de sector, în cazul Capitalei, şi sunt declaraţi apţi din punctul de vedere medical sunt selecţionaţi apoi la unul dintre centrele zonale de selecţie şi orientare din Câmpulung Moldovenesc, Breaza sau Alba Iulia. Candidaţii admişi pot semna, ulterior, contractul care le certifică faptul că au intrat în Armată şi pot începe pregătirea individuală.

Odată efectuată această pregătire, în funcţie de opţiune – subofiţer, maistru militar, ofiţer sau elev al colegiului militar liceal -, urmează probele de concurs stabilite pentru fiecare categorie de personal de instituţia militară de învăţământ.

"Cea mai mare parte dintre ei sunt la Batalionul de Instrucţie de la Caracal şi o mică parte, în special cei care se instruiesc pentru armele de sprijin pentru luptă, la Sibiu. Militarii pe care îi recrutăm noi sunt militari care nu au mai avut nicio participare anterioară la vreun tip de instruire. Ei urmează două etape de instruire: este etapa instruirii individuale, undeva către două luni, pe care o desfăşoară în totalitate la Caracal sau la Sibiu, unde capătă noţiunile de bază pentru un militar, tot ceea ce înseamnă pregătirea lui militară generală şi după aceste două luni mai urmează o etapă de încă două luni de instruire militară de specialitate. Această instruire se desfăşoară în centrele de instruire ale armelor, urmând ca după cele patru luni, timp de opt luni să desfăşoare o instruire specifică pentru funcţia pe care sunt încadraţi în unităţile militare care îi primesc. Un militar se consideră instruit şi apt într-adevăr să desfăşoare întreaga gamă de misiuni care îi sunt încredinţate după parcurgerea acestui an de instruire, adică patru luni de zile în batalionul de instrucţie sau în centrele de instruire ale armelor şi încă opt luni de zile pe funcţia pe care a fost încadrat în unitatea de bază", a precizat Ciungu.

Tinerii care îşi dau seama că nu li se potriveşte cariera militară, dar au apucat să opteze pentru ea pot să se retragă, însă plătesc nişte cheltuieli de şcolarizare aferente unei perioade de patru luni.

"Tinerii respectivi se pot retrage cu suportarea unor cheltuieli de şcolarizare. Este vorba de cheltuieli de şcolarizare pe cele patru luni, pentru că el semnează un contract cu Armata şi în mod normal trebuie să aibă şi nişte obligaţii, nu numai drepturi, prin semnarea acestui contract", a completat generalul de brigadă Mihai Ciungu. (Agerpres)

Comentarii