Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum a spart Dragnea vraja PSD

GALERIE
Pavel Lucescu
  • Pavel Lucescu
- +

Când a declanşat operaţiunea ”Jos Grindeanu”, Dragnea a mizat pe două lucruri: unul, că încă-premierul Grindeanu nu va reacţiona în felul în care a făcut-o, că se va declara învins şi va pleca acasă şi doi, că la o adică îşi va pune dulăii (şi dulăiţele) din jurul lui să-l pună imediat la punct. Ceea ce a şi făcut, iar tocmai asta-i arată disperarea.

Succesul PSD s-a bazat întotdeauna pe imaginea de monolit. Indiferent prin câte transformări a trecut de-a lungul timpului, de politicile pe care le-a promovat, de liderii care s-au perindat la conducerea lui, de frământările sale interne, PSD a lăsat mereu impresia de partid al unei singure echipe conduse de un singur lider. E în gena lui. PSD n-are organ pentru dizidenţă, cine pierde, ori se-ntoarce cu coada între picioare la masa învingătorului, ori pleacă.

În 1991, Petre Roman a vrut să-l dea jos pe Iliescu din fruntea partidului din care se trage actualul PSD, n-a reuşit şi şi-a făcut altul (pe care i l-a preluat apoi Traian Băsescu, dar asta-i altă poveste). A urmat o perioadă lungă de linişte, cu o succesiune paşnică la vârf de la Iliescu la Năstase. După ce Năstase a pierdut prezidenţialele din 2004, partidul s-a dat pe mâna lui Geoană. N-a fost o schimbare lipsită de tensiuni, dar PSD s-a repliat imediat în jurul noului lider. A pierdut şi el următoarele  prezidenţiale, în 2009, partidul a fost preluat de Ponta şi, fără prea multe vorbe, pesediştii l-au luat şi pe el în braţe. A încercat Geoană să-l rupă, dar a fost scos în şuturi. Monolitul a funcţionat perfect. Partidul pe care şi l-a făcut Geoană mai apoi n-a avut niciun succes. A căzut şi Ponta. A mârâit el un pic pe la colţuri, ba chiar a încercat şi un joc la două capete susţinând din interior, la alegerile de anul trecut un partiduleţ finanţat de amicul Ghiţă, dar a făcut-o cu destulă atenţie ca să nu-şi pună în cap partidul preluat între timp de Dragnea. Şi lucrurile păreau să meargă în continuare pe vechea filosofie: învingătorul ia totul, cine pierde, ciocu-mic sau out!  

Dar, după ce a ajuns la guvernare, s-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istoria acestui partid. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a încălcat una dintre regulile de aur, nescrise, ale partidului, şi a făcut-o cu o inconştienţă pe care probabil doar frica de puşcărie o poate explica. Şi regula asta sună cam aşa: nu rişti niciodată soarta partidului dacă tu, ca lider, nu eşti cel puţin la fel de popular ca el. Sentimentul de turmă face parte din moştenirea genetică a electoratului PSD. Dacă-l provoci să aleagă între doi ciobani şi tu eşti ăla mai slab, l-ai pierdut. Grindeanu e mai popular decât Dragnea. Chiar şi Ponta e mai popular decât Dragnea. Când ai asemenea oameni în preajmă, nu scoţi partidul la mezat, nu-i rişti soarta, ca să te răfuieşti cu ei. Nici dacă te provoacă, darmite să-i provoci chiar tu. Ori faci tot posibilul să-i ţii aproape, ori îi "ajuţi" să se compromită singuri până ajungi şi tu măcar la fel de popular.

Sunt convins că Dragnea nu se aştepta să ajungă în situaţia de-acum. Că a fost o surpriză, se explică şi prin afirmaţia aia a lui, uşor trecută cu vederea, cum că ”parcă Grindeanu nu mai e el”. Când a declanşat operaţiunea ”Jos Grindeanu”, Dragnea a mizat pe două lucruri: unul, că încă-premierul Grindeanu nu va reacţiona în felul în care a făcut-o, că se va declara învins şi va pleca acasă şi doi, că la o adică îşi va pune dulăii (şi dulăiţele) din jurul lui să-l pună imediat la punct. Ceea ce a şi făcut, iar tocmai asta-i arată disperarea.

E posibil ca moţiunea împotriva guvernului Grindeanu să treacă, cum e la fel de posibil să reuşească să-şi treacă prin Parlament şi un alt guvern. Şi asta pentru că Dragnea încă controlează logistic partidul. Dar în electoratul său de bază ruptura e inevitabilă, motiv pentru care PSD nu va mai fi niciodată ce-a fost de când se ştie, indiferent sub ce nume, din 1990 încoace: partidul monolit capabil să ia mereu forma unei turme majoritare. Dragnea i-a spart vraja şi, cum spune o glumă uşor sinistră care circulă pe facebook, dacă Iliescu n-ar mai trăi, cu siguranţă s-ar întoarce în mormânt.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri